Lansare cu succes pentru Ariane 6! Cea mai nouă rachetă europeană s-a ridicat, în sfârșit, de la sol

10 07. 2024, 11:19

This browser does not support the video element.

Racheta Ariane 6 s-a ridicat, în sfârșit, de la sol în seara zilei de 9 iulie a.c., iar pe umerii săi apasă acum speranțele și visurile unui întreg continent. 

Debutul rachetei a fost așteptat cu nerăbdare după un an de la retragerea din uz a predecesorului său, racheta Ariane 5, supranumită și „briceagul elvețian al industriei spațiale europene”. De atunci, Europa a trebuit să ceară ajutorul de la competitorii americani pentru a-și lansa sateliții pe orbită. Dar acum, „criza spațială” a ajuns la final.

„Ariane 6 va duce Europa în spațiu. Ariane 6 va scrie istorie”, a transmis Josef Aschbacher, director general al Agenției Spațiale Europene (ESA), înainte de lansarea rachetei.

Oficialii europeni nu vor să depindă de SpaceX

Dezvoltarea rachetei a început la sfârșitul anului 2014, iar debutul era plănuit inițial pentru 2020. Însă probleme externe și tehnice au adus mai multe amânări, iar asta a însemnat că noua racheta nu s-a suprapus cu Ariane 5, care a efectuat 117 misiuni pe orbita Pământului între 1996 și 2023. După retragerea lui Ariane 5, Vega, un lansator de sateliți de mici dimensiuni, a rămas singura rachetă orbitală operațională în Europa.

O astfel de situație nu a fost acceptabilă pentru oficialii europeni, care nu-și doresc să fie dependenți de racheta Falcon 9 de la SpaceX sau alte rachete străine. Astfel, toate eforturile s-au concentrat spre lansarea rachetei Ariane 6.

Ariane 6 „ne va asigura accesul garantat și autonom în spațiu”

Ariane 6 „ne va asigura accesul garantat și autonom în spațiu – și toată știința, observațiile cu Pământul, dezvoltarea de tehnologie și posibilitățile comerciale implicate”, au anunțat oficialii ESA, citați de Space.com.

Urmărește momentul în care Ariane 6 s-a ridicat pentru prima dată de la sol:

Sursa: YouTube/ESA

Racheta este construită de compania franceză ArianeGroup și operată de subsidiarul Arianespace în numele ESA. Prima treaptă a rachetei are un singur motor Vulcain 2.1 ( o variantă îmbunătățită a Vulcain 2 de la Ariane 5), iar treapta superioară are la bord un motor Vinci, o nouă tehnologie.

Ce avea la bord racheta Ariane 6?

Mai mult, racheta are două variante: A62 și A64. Prima poate transporta în jur de 10,3 tone pe orbita joasă a Pământului, iar a doua în jur de 21,6 tone. Trebuie menționat că Ariane 6 va efectua misiuni la jumătate din prețul predecesorului său, iar asta mulțumită îmbunătățirilor de producție și altor progrese, au mai spus oficialii ESA.

În seara zilei de marți, 9 iulie a.c., racheta Ariane 6 avea la bord nouă sateliți ce aveau să fie lansați pe orbita planetei noastre. Toți sateliții au fost lansați cu succes la 600 kilometri deasupra Pământului la aproximativ 65 de minute de la lansare. Doi dintre sateliți reprezintă experimentul CURIE de la NASA, prin care oamenii de știință vor încerca să afle sursa undelor radio solare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Criza spațială” din Europa ajunge la final! Racheta Ariane 6, aproape gata de lansare

Succes colosal pentru megaracheta Starship! A zburat mai bine de 1 oră pe orbita Pământului

Valentin Glushko, părintele rachetelor sovietice

Imagini fabuloase cu lansarea rachetei Vulcan Centaur! De ce au apărut flăcări albastre?