Home » Știință » Copiii persoanelor care au fost obeze în adolescență au un risc mai mare să fie și ei obezi, arată un studiu

Copiii persoanelor care au fost obeze în adolescență au un risc mai mare să fie și ei obezi, arată un studiu

Publicat: 10.07.2024

O echipă de pediatri, epidemiologi și specialiști în medicină preventivă afiliați la mai multe instituții din Israel și Danemarca a descoperit că copiii persoanelor care au fost obeze la vârsta de 17 ani au mai multe șanse să fie obezi la aceeași vârstă.

În studiu, publicat în revista JAMA Network Open, grupul a analizat datele colectate în timpul examinărilor medicale obligatorii înainte de serviciul militar obligatoriu din Israel.

Serviciul militar obligatoriu din Israel, desfășurat de-a lungul multor ani, a furnizat date medicale unice despre milioane de oameni care trăiesc în această țară. Deoarece implică examene medicale pentru evaluarea aptitudinilor pentru serviciul militar și deoarece a fost efectuat timp de mai multe generații, datele biologice, ereditare și medicale sunt disponibile pentru multiple generații, permițând comparații de date între persoane înrudite la aceeași vârstă, explică Medical Xpress.

Copiii persoanelor care au fost obeze au șanse mai mari să fie și ei obezi

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au comparat indicele de masă corporală (IMC) pentru 447.883 de copii la vârsta de 17 ani cu părinții lor la vârsta de 17 ani. Datele participanților au fost colectate pentru anii 1986 – 2018.

Echipa de cercetare a descoperit că copiii persoanelor care au fost obeze în adolescență aveau o șansă de 77% să fie obezi la aceeași vârstă; în schimb, copiii născuți din părinți care aveau o greutate sănătoasă la 17 ani aveau șanse de doar 15% să fie obezi la vârsta de 17 ani. Iar dacă ambii părinți au fost sever subponderali la 17 ani, șansele ca descendenții lor să fie obezi la 17 ani erau de doar 3,3%.

Cercetătorii au mai descoperit că fetele aveau șanse mai mari să fie obeze în astfel de circumstanțe în general decât băieții și, de asemenea, în cazurile în care doar mama fusese obeză în adolescență. Descendenții de ambele genuri aveau șanse mai mari să fie obezi la 17 ani dacă ambii părinți fuseseră obezi la aceeași vârstă.

Conform cercetătorilor, aceste date susțin teoriile privind un element genetic în dezvoltarea obezității la adolescenți.

Vă recomandăm să citiți și:

Ceasul intern al corpului poate stimula tratamentele împotriva cancerului, spun oamenii de știință

Ce poți face ca oamenii să te placă mai mult? Folosește-ți mușchii feței!

Cercetătorii au inventat un nou antivenin împotriva mușcăturilor văduvei negre

Efectul surprinzător al menstruației asupra performanțelor sportive

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase