Home » Știință » OMS avertizează că talcul este „probabil cancerigen” pentru oameni

OMS avertizează că talcul este „probabil cancerigen” pentru oameni

Publicat: 09.07.2024

Agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a spus că talcul este „probabil cancerigen” pentru oameni. Cu toate acestea, un expert extern a subliniat că nu trebuie să se interpreteze acest anunț drept o „dovadă incontestabilă”.

Decizia a fost bazată pe „dovezi limitate” că talcul este „probabil cancerigen” și ar putea cauza cancer ovarian la oameni, pe „dovezi suficiente” că este legat de cancer la șobolani și pe „dovezi mecanistice puternice” că arată semne cancerigene în celulele umane, a declarat Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer (IARC) a OMS.

Talcul este un mineral natural care este extras în multe părți ale lumii și este adesea folosit pentru a face pudră de talc pentru copii. Majoritatea oamenilor sunt expuși talcului sub formă de pudră pentru copii sau produse cosmetice, conform IARC, cu sediul în Lyon.

Talcul este „probabil cancerigen”, anunță Organizația Mondială a Sănătății

Însă cea mai semnificativă expunere la talc are loc atunci când acesta este extras, procesat sau folosit pentru a face produse, a adăugat agenția. Aceasta a spus că există numeroase studii care au arătat în mod constant o creștere a ratei cancerului ovarian la femeile care folosesc talc pe organele genitale.

Dar agenția nu a putut exclude faptul că talcul din unele studii era contaminat cu azbest, un cancerigen cunoscut, notează Science Alert.

„Un rol cauzal pentru talc nu a putut fi pe deplin stabilit”, conform constatărilor agenției, publicate în The Lancet Oncology.

Kevin McConway, statistician la Open University (Marea Britanie), care nu a fost implicat în cercetare, a avertizat că pentru evaluarea IARC, „interpretarea cea mai evidentă este de fapt înșelătoare”.

Agenția urmărește doar „să răspundă la întrebarea dacă substanța are potențialul de a cauza cancer, în anumite condiții pe care IARC nu le specifică”, a spus el.

Pentru că studiile au fost observaționale și nu au putut demonstra cauzalitatea, „nu există o dovadă incontestabilă că utilizarea talcului crește riscul de cancer”, a adăugat el.

Ce altă substanță este mult mai periculoasă?

Anunțul vine la doar câteva săptămâni după ce gigantul farmaceutic și cosmetic din SUA Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile că a indus în eroare clienții cu privire la siguranța produselor sale pe bază de talc.

Johnson & Johnson nu a admis că a greșit în cadrul înțelegerii, deși a retras produsul de pe piața nord-americană în 2020.

Un rezumat al studiilor publicate în 2020, care au acoperit 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit o legătură statistică între utilizarea talcului pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

În același timp, IARC a clasificat acrilonitrilul, un compus chimic folosit pentru a face polimeri, drept „cancerigen pentru oameni”, cel mai înalt nivel de avertizare al său. Agenția a citat „dovezi suficiente” care leagă acrilonitrilul de cancerul pulmonar.

Polimerii fabricați cu acrilonitril sunt folosiți în diverse produse, de la fibre pentru haine la covoare, materiale plastice și alte produse de consum.

Vă recomandăm să citiți și:

Ceva fascinant se întâmplă în creierul oamenilor în vârstă care consumă substanțe psihedelice

O nouă tehnologie detectează șoferii băuți

Ingredientul din orice bucătărie care scade glucoza și colesterolul

Femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților? Iată ce spune știința!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase