Home » Știință » Cum apar misterioasele „vârtejuri” de pe Lună? Cercetătorii cred că au aflat cauza!

Cum apar misterioasele „vârtejuri” de pe Lună? Cercetătorii cred că au aflat cauza!

Cum apar misterioasele „vârtejuri” de pe Lună? Cercetătorii cred că au aflat cauza!
Credit: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University
Publicat: 14.07.2024

Un nou studiu a analizat ciudatele „vârtejuri selenare” și a identificat o posibilă cauză sub suprafața lunară.

Atunci când omenirea a dezvoltat primele telescoape și a început să examineze Luna în detaliu, a observat unele caracteristici ciudate. Folosind primele telescoape din anii 1600, astronomii au reușit să vadă modele ciudate de vârtejuri pe suprafața Lunii. Reiner Gamma, una dintre cele mai faimoase și distincte dintre aceste caracteristici, a fost văzută pentru prima dată în timpul Renașterii, dar a continuat să îi nedumerească pe oamenii de știință până în era spațială, când s-a descoperit că acestea corespund anomaliilor magnetice din rocă.

„Vârtejurile selenare sunt caracteristici enigmatice de pe suprafața Lunii, caracterizate prin dungi luminoase în solul selenar, care sunt mult mai strălucitoare decât regolitul din jur”, explică NASA.

„Toate vârtejurile selenare sunt localizate acolo unde au fost detectate anomalii magnetice crustale, dar nu toate aceste anomalii magnetice prezintă semnele vârtejurilor, ceea ce face din vârtejurile selenare o enigmă intrigantă care nu a fost încă rezolvată.”

Oamenii de știință cred că vârtejurile ar putea fi cauzate de rocile magnetizate care deviază sau redirecționează particulele vântului solar care lovesc constant suprafața Lunii, scrie IFL Science.

Modele ciudate de vârtejuri pe suprafața Lunii

În timp, rocile învecinate se întunecă din cauza vântului solar, în timp ce roca magnetizată își păstrează aspectul palid.

Cu toate acestea, modul în care aceste roci au devenit magnetizate este un mic mister, având în vedere că Luna nu are un câmp magnetic în prezent. Anterior, s-a sugerat că impactorii bogați în fier ar putea juca un rol.

„Impactele ar putea provoca aceste tipuri de anomalii magnetice”, a declarat într-o declarație Michael J. Krawczynski, profesor asociat de științe ale pământului, mediului și planetare în cadrul Arts & Sciences la Universitatea Washington din St. Louis. „Dar există unele vârtejuri în care pur și simplu nu suntem siguri cum un impact ar putea crea acea formă și acea dimensiune a lucrurilor.”

O idee alternativă este că anomaliile magnetice au fost create de lava de sub suprafață care s-a răcit încet într-un câmp magnetic. Acest lucru este destul de dificil de studiat fără roci selenare.

„Rocile terestre sunt foarte ușor magnetizate, deoarece au adesea mici bucăți de magnetită în ele, care este un mineral magnetic”, a spus Krawczynski. „Multe dintre studiile terestre care s-au concentrat asupra lucrurilor cu magnetită nu sunt aplicabile Lunii, unde nu avem acest mineral hipermagnetic”.

Dungi luminoase pe Lună

Într-un nou studiu, echipa de la Universitatea Washington din St. Louis a testat dacă acest lucru ar fi posibil, folosind un megacrist de ilmenit terestru natural ca analog pentru materialul de pe suprafața Lunii. Ilmenitul – un oxid de titan și fier care este abundent pe Lună – poate reacționa pentru a forma fier metalic, iar echipa a descoperit că pragurile minime de magnetizare necesare pentru formarea vârtejurilor ar putea fi formate prin încălzire în cazul în care câmpul ambiant este suficient de puternic.

„Granulele mai mici cu care lucram păreau să creeze câmpuri magnetice mai puternice, deoarece raportul dintre suprafața și volumul granulelor mai mici este mai mare comparativ cu cel al granulelor mai mari”, a adăugat Yuanyuan Liang, primul autor. „Cu o suprafață expusă mai mare, este mai ușor pentru granulele mai mici să treacă prin reacția de reducere”.

Deși studiul prezintă dovezi că vârtejurile ar putea fi create prin această metodă, ar fi nevoie de o susținere suplimentară în ceea ce vedem pe Lună.

Studiul este publicat în Journal of Geophysical Research: Planets.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună

Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?

Oamenii se întorc pe Lună. Și, pentru prima data în istorie, nu va mai fi vorba despre un american

Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase