În aceste vremuri de conștientizare a microbiomului, simțim un sentiment ciudat de responsabilitate față de bacteriile, ciupercile, virusurile și protozoarele care trăiesc în și pe noi. Deși nu-i putem vedea, cercetările au dezvăluit rolul lor fundamental în menținerea sănătății și a fericirii noastre.
Genetic vorbind, suntem mai mult microbi decât oameni. Chiar dacă numărăm doar microbii care trăiesc pe pielea noastră, spune Adam Friedman, profesor de dermatologie la Facultatea de Medicină și Științe ale Sănătății a Universității George Washington, „avem mai multe gene bacteriene decât gene umane. Împreună, suntem un superorganism”.
Prin urmare, este aproape catastrofal faptul că atât de multe comportamente occidentale tipice secolului XXI – o dietă săracă, obsesia pentru igienă, locuri de muncă sedentare – sunt nocive pentru microbii noștri. Dar cel puțin acum că știm, putem acționa. Nu suntem nimic fără microbii noștri, așa că iată cum să îi hrănim.
„Aproape totul poate fi legat de microbii din intestin”, spune Orla O’Sullivan, cercetător la Centrul de cercetare alimentară Teagasc și la University College Cork.
De la reglarea hormonilor la sistemul imunitar și la starea noastră de spirit, „menținerea sănătății microbilor intestinali este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră”.
Dacă ar fi atât de simplu să identificăm anumiți microbi buni și să înghițim mulți din ei, dar nu este așa. Tot ce știm este că diversitatea este esențială.
„Cu cât aveți mai multe tipuri diferite de microbi, cu atât aceștia pot îndeplini mai multe funcții”, spune O’Sullivan. Iar atunci când diversitatea este dezechilibrată, germenii patogeni (care cauzează boli) se pot instala.
O dietă bogată în fibre este esențială, cu cât mai multe alimente vegetale. Experții în sănătatea intestinelor vorbesc și despre alimentele fermentate, pentru că acestea furnizează microbi vii, prietenoși, cunoscuți sub numele de probiotice, deși aceștia nu se vor înmulți neapărat în intestinul dumneavoastră.
„Sunt vizitatori trecători, dar ajută la creșterea diversității generale. Întotdeauna este mai bine să vă preparați propriile fermenți, cum ar fi kefirul, kimchi sau varza acră, pentru că știți cum au fost preparați și că au microbi vii în ei”, spune O’Sullivan.
Un somn bun are, de asemenea, un efect pozitiv. Dacă dormi bine, ești mai puțin stresat, iar stresul este corelat cu o diversitate mai scăzută.
Adam Friedman consideră, la rândul lui, microbiota pielii drept o barieră vie. Din nou, diversitatea este cheia.
„Aceste microorganisme sunt implicate în protejarea noastră de potențialii agenți patogeni, reglând sistemul nostru imunitar local”, explică specialistul, potrivit The Guardian.
Colonizarea microbiană a pielii începe când ne naștem, în special prin naștere vaginală, iar microbiomul evoluează în timp, dar este ușor perturbat în lumea modernă. Unele dintre aceste expuneri le putem controla – altele, mai puțin.
„Când ne plimbăm, pielea noastră este asaltată de radiațiile UV, poluare, particule. Faptul că razele UV sunt nocive pentru diversitatea microbilor este un alt motiv pentru a folosi protecție solară”, punctează acesta.
Hidratarea este, de asemenea, bună. Crema pentru piele este „grăsime, proteine și carbohidrați”. Acestea pot servi drept hrană pentru a promova o microbiotă sănătoasă și diversă, iar aici se fac multe cercetări.
Produsele includ din ce în ce mai multe prebiotice în formule, „precum seleniul și diverse alte lucruri care pot influența creșterea. Unele dintre ele au și postbiotice [lucruri pe care le produc bacteriile sau bacteriile moarte], iar dacă le aplicați unei persoane care suferă, de exemplu, de eczemă, simpla restaurare a diversității poate îmbunătăți rezultatele.
A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul
Crezi că arăți mai tânăr decât ești? Iată ce efect are gândirea asta asupra corpului tău
Bateriile care ar putea funcționa cu oxigen din corpul uman
Creierul unui porc a fost ținut în viață, timp de 5 ore, în afara corpului