Copacii au devenit o sursă ascunsă de poluare a aerului în Los Angeles
Emisiile vehiculelor din California au scăzut constant de-a lungul anilor, pe măsură ce politicile de mediu și tehnologia avansată curăță gazele de eșapament din trafic.
Cu toate acestea, din 2010, particulele microscopice în suspensie și ozonul de la nivelul solului au refuzat să scadă, datorită creșterii „surselor secundare” – multe dintre acestea fiind copacii și arbuștii care înverzesc străzile orașului nostru.
Pentru a cartografia emisiile, o echipă de cercetători americani a survolat Los Angelesul de nouă ori în iunie 2021 pentru a măsura direct concentrațiile fluctuante de compuși organici volatili (COV), care sunt precursori ai poluării cu particule și ozon care pot proveni de la plante.
Spre deosebire de hărțile anterioare, care fie au estimat emisiile pe baza surselor cunoscute, fie au modelat mișcarea emisiilor, această abordare aeriană recentă a putut măsura direct poluanții aeropurtați de mai multe ori pe secundă.
Acest lucru a fost realizat cu ajutorul unui spectrometru de masă aflat la bord, care descrie răspândirea a peste 400 de tipuri de emisii cu o precizie fără precedent, scrie ScienceAlert.
Emisiile botanice cresc odată cu vremea caldă și seceta
Combinând rezultatele cu modelele de temperatură până la o rezoluție de 4 kilometri pătrați, echipa a stabilit că sursele botanice de COV, care includ compuși precum izoprenul, monoterpenii și sesquiterpenii, au contribuit la aproximativ 60% din formarea potențială de aerosoli organici secundari la începutul verii din Los Angeles.
Având în vedere că aceste emisii botanice cresc odată cu vremea caldă și seceta, problema s-ar putea agrava pe măsură ce vara continuă. Cercetătorii prezic că aceasta este o problemă pe care trebuie să o ținem sub control pe măsură ce lumea se încălzește.
Poluarea aerului înconjurător rămâne o problemă de sănătate semnificativă la nivel mondial, în ciuda eforturilor de reducere a emisiilor toxice din transporturi și industrie. Particulele solide fine de doar câțiva micrometri măresc riscul bolilor de inimă și al greutății scăzute la naștere, în timp ce ozonul din aerul pe care îl respirăm are legătură cu bolile respiratorii și cu creșterea mortalității.
Cheia formării acestor două materiale potențial toxice sunt COV – o mare varietate de substanțe chimice care au un impact direct asupra sănătății noastre și care reacționează în lumina soarelui și în atmosferă pentru a forma particule și gaze precum ozonul.
Precursori ai poluării cu particule
Având în vedere că se estimează că 4,2 milioane de decese premature pe an pot fi atribuite poluării aerului înconjurător, în special în rândul populațiilor urbane, autoritățile din domeniul sănătății sunt dornice să găsească modalități mai bune de identificare a surselor de COV care pot fi atenuate în marile noastre orașe.
Potențialii producători ai acestor compuși omniprezenți sunt nenumărați, totul, de la pesticide la produse pentru păr, de la tapițeria auto la agenți de curățare, transpirând un fel de compus capabil să genereze ceva neplăcut în cantități mici. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că produsele chimice volatile contribuie în prezent cu până la jumătate din emisiile de COV provenite de la combustibili fosili din orașele industrializate.
Ceea ce poate fi surprinzător este faptul că tocmai spațiile verzi care definesc un stil de viață curat generează proprii compuși sub formă de terpenoizi, care, conform analizei, au contribuit cu aproximativ 16% din fluxul măsurat de COV.
Această cercetare a fost publicată în Science.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Poluarea aerului are o legătură „semnificativă” cu numărul de sinucideri
Cum vor încerca autoritățile să reducă poluarea în județul Galați?