Oamenii de știință de la NASA au descoperit un fel de „supă” în ionosferă, partea din atmosfera Pământului care se află la aproximativ 48-965 de kilometri deasupra capetelor noastre – iar descoperirea ar putea contribui la îmbunătățirea prognozelor meteo spațiale și a comunicațiilor radio.
Astfel de forme au mai fost detectate înainte, dar instrumentul de imagistică GOLD (Global-scale Observations of the Limb and Disk) utilizat în acest caz ne oferă cea mai bună imagine a lor de până acum – dezvăluind forme ciudate de X și C care apar în momente neașteptate și în locuri surprinzătoare.
Ionosfera se încarcă electric în timpul zilei atunci când este lovită de lumina soarelui, iar acest lucru creează benzi de plasmă de particule încărcate care sunt influențate în continuare de câmpul magnetic al Pământului. Crestele și bulele de plasmă alcătuiesc formele care au fost observate acum.
Studiile anterioare au arătat creasta care fuzionează formând un X după furtuni solare și erupții vulcanice mari, dar datele din acest nou studiu arată că acestea se pot forma și în așa-numitele „perioade de liniște”, sugerând că sunt implicați factori mai localizați.
Modelele computerizate sugerează că, de fapt, condițiile atmosferice joase ar putea trage plasma în jos, scrie ScienceAlert.
„Rapoartele anterioare privind fuziunea au fost făcute numai în condiții de perturbare geomagnetică”, spune Fazlul Laskar, fizician specializat în ionosferă la Universitatea din Colorado.
O altă descoperire care i-a nedumerit pe oamenii de știință este apariția bulelor în formă de C și în formă de C inversat în plasmă. Se crede că aceste forme sunt create de vânturile de pe Pământ, la fel cum direcțiile vântului ar putea determina modul în care se înclină un copac.
Cu toate acestea, GOLD a observat că aceste C se formează surprinzător de aproape unele de altele – uneori la o distanță de aproximativ 634 de kilometri – și, din nou, acest lucru indică faptul că sunt implicați factori mai localizați, fie că este vorba de o forfecare a vântului, o tornadă sau altceva.
În prezent, grupurile strânse de forme C par a fi relativ rare, doar două fiind observate de GOLD până în prezent. Cu toate acestea, cercetătorii sunt dornici să le investigheze în continuare și să afle ce le cauzează în ionosferă.
„În această proximitate, aceste două bule de plasmă de formă opusă nu au fost niciodată imaginate”, spune Deepak Karan, fizician specializat în ionosferă de la Universitatea din Colorado.
Plasma din ionosferă este esențială pentru ca undele radio să poată călători pe distanțe lungi, iar descoperirile din acest domeniu ne ajută să înțelegem mai bine modul în care funcționează radioul și GPS-ul.
Perturbările din ionosferă precum cele observate aici ar putea avea un impact asupra infrastructurii importante de comunicații și navigație.
Acest studiu și datele GOLD ne oferă un alt exemplu al modului în care îmbunătățirea tehnologiei și inovațiile în cercetarea științifică ne ajută să înțelegem mai multe despre Pământ și Univers – chiar dacă acestea se schimbă și evoluează constant.
„Faptul că avem forme foarte diferite de bule atât de apropiate ne spune că dinamica atmosferei este mai complexă decât ne așteptam”, spune astrofizicianul Jeffrey Klenzing de la Goddard Space Flight Center al NASA, care nu a fost implicat direct în studiu.
Cercetarea a fost publicată în The Journal of Geophysical Research: Space Physics.
O planetă ciudată cu atmosferă „pufoasă”, descoperită la 1.800 de ani-lumină depărtare
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Un fenomen neașteptat a fost detectat în atmosfera unei exoplanete ciudate