Aproape jumătate dintre utilizatorii de antidepresive pe termen lung ar putea renunța la medicație cu sprijinul medicului de familie care deține acces la internet sau la linii de asistență telefonică, arată un studiu recent.
Oamenii de știință care au participat la cercetare au declarat că mai mult de 40% dintre persoanele implicate în studiu, care se simțeau bine și nu prezentau risc de recidivă, au reușit să renunțe la medicamente cu ajutorul sfatului medicilor lor.
Aceștia au descoperit, de asemenea, că pacienții care au putut accesa asistență online și servicii de psihologie prin telefon au avut rate mai scăzute de depresie, mai puține simptome de sevraj și au raportat o mai bună stare de calm.
Cercetarea a fost condusă de universitățile din Southampton și Liverpool și Hull York Medical School și a fost finanțată de Institutul Național de Cercetare pentru Sănătate și Îngrijire, notează The Guardian.
Mark Gabbay, profesor de medicină generală la Liverpool, a declarat că cercetarea arată faptul că mulți pacienți nu au nevoie de sesiuni intense de terapie.
„Acesta este primul studiu care demonstrează că oprirea tratamentului antidepresiv inadecvat pe termen lung este posibilă la scară largă fără terapie psihologică. Antidepresivele sunt recomandate doar pentru o perioadă de până la doi ani în majoritatea cazurilor, iar oamenii riscă să crească efectele secundare pe măsură ce îmbătrânesc. Din constatările noastre, solicităm să fie promovate revizuirile active ale medicilor de familie pentru întreruperea antidepresivelor”, a spus profesorul.
La începutul acestei luni, cel mai mare studiu de acest tip a constatat că una din șase persoane care renunță la antidepresive va prezenta simptome de sevraj ca rezultat direct al medicamentului.
Reclamele ne fac mai fericiți sau mai triști? Un studiu a încercat să afle!
Brânza ne face fericiți și ar putea avea și beneficii pentru sănătate
În curând, Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul