Un uter artificial poate crește pui de rechin timp de aproape un an

04 07. 2024, 13:00

Oamenii de știință din Japonia au creat un uter artificial care poate incuba embrionii de rechin născuți prematur până când aceștia sunt gata să se nască.

O echipă de cercetători de la Acvariul Okinawa Churaumi din Motobu a construit un sistem artificial care a fost capabil să incubeze embrionii de rechini lanternă cu coadă subțire (Etmopterus molleri) timp de 355 de zile, mult mai mult decât recordul lor anterior de 160 de zile

Procesul proaspăt modificat a permis câtorva dintre embrionii cu termen mediu să crească de la 3 la 15 centimetri, ceea ce reprezintă aproximativ dimensiunea lor naturală la naștere.

Rechinii prematuri sunt deosebit de vulnerabili atunci când se nasc, deoarece apa de mare este prea sărată pentru corpurile lor fragile.

Este periculos pentru rechinii vivipare (care nasc pui vii) deoarece nu au o carapace protectoare care să îi protejeze de mediul exterior.

Rechinii prematuri, deosebit de vulnerabili atunci când se nasc

Pentru a depăși această problemă, cheia a fost dezvoltarea unui lichid uterin artificial care să aibă o presiune osmotică și o salinitate similare plasmei sanguine a rechinului. De asemenea, sistemul a modificat treptat compoziția chimică a lichidului din uterul fals; scăzând proporția de lichid uterin artificial de la 100 la 75, 50, 25, 12,5 și 6,3 procente în volum, în timp ce apa de mare a crescut de la 0 la 25, 50, 75, 87,5 și 93,7 procente, scrie IFLScience.

A funcționat – deși nu perfect. Doar trei din cei 33 de embrioni au ajuns la dimensiunea de naștere. Totuși, trio-ul supraviețuitor este în formă și sănătos.

După ce au fost eliberați din uterul artificial, au primit o masă de macrou și creveți tocați și au început să se comporte ca orice pui de rechin „normal”.

Rechinii sunt acum adulți sănătoși care trăiesc la acvariul Okinawa Churaumi și nu par diferiți de colegii lor născuți natural, potrivit Haiku Magazine.

Rechinii sunt acum adulți sănătoși

„În acvariul nostru, ca și în lumea exterioară pentru conservare, nu putem selecta speciile pe care le primim. Sistemele de reproducere ale rechinilor au o mare diversitate și cred că sistemul nostru se poate aplica doar la aproximativ jumătate dintre rechinii vivipare. Am dori să dezvoltăm sisteme mai universale”, a declarat pentru revistă Taketeru Tomita, autorul principal al studiului și cercetător la Okinawa Churashima Foundation.

În ultimii ani, oamenii de știință s-au aventurat cu pântecele artificiale pentru alte specii – inclusiv mamifere.

În 2017, două echipe separate de cercetători au dezvoltat două pântece artificiale diferite care au crescut un miel prematur. Oricât de înfiorător ar părea, cercetarea revoluționară ar putea ajuta într-o zi la salvarea vieților copiilor umani care se nasc extrem de prematur.

Studiul este publicat în revista Frontiers in Fish Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit

Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii

Rechinii de pe coasta Floridei se hrănesc cu drogurile aruncate în apă de traficanți

Semnal de alarmă după ce oamenii de știință au secvențiat genomurile rechinilor în pericol de dispariție