Home » Știință » Celulele solare care se „vindecă” singure ar putea deveni, curând, realitate

Celulele solare care se „vindecă” singure ar putea deveni, curând, realitate

Foto: Shutterstock
Publicat: 01.07.2024

Celulele solare care se „vindecă” singure ar putea rezista la coroziune, realizând un progres mult căutat de comunitatea științifică.

Celulele solare care se „vindecă” singure ar putea deschide calea pentru celule solare perovskite mai fiabile și mai eficiente, contribuind la tranziția globală către soluții energetice sustenabile.

Fiind eficiente, ușoare și ieftine, este de așteptat ca celulele solare perovskite să aibă un rol principal în viitorul producției de energie solară. Totuși, oamenii de știință trebuie să le facă mai durabile și să găsească modalități de producție la scară largă.

Celulele solare care se „vindecă” singure ar putea fi viitorul producției de energie

Un studiu publicat în revista Nature dezvăluie o strategie nouă pentru a îmbunătăți stabilitatea și performanța celulelor solare perovskite (PSCs) printr-un mecanism descris drept „auto-vindecare”.

Cercetătorii de la Universitatea Monash (Australia), Universitatea Oxford (Anglia) și Universitatea City (Hong Kong) au dezvoltat o strategie inovatoare pentru a îmbunătăți stabilitatea și performanța celulelor solare perovskite.

Agentul inovator pe care l-au dezvoltat vindecă dinamic stratul de perovskit atunci când este expus la factori de stres din mediu, cum ar fi umiditatea și căldura, asigurând performanța și longevitatea dispozitivului.

O abordare revoluționară

Abordarea lor revoluționară a rezultat în celule solare cu o eficiență de conversie a puterii de 25,1% și o stabilitate remarcabilă în timpul testelor de îmbătrânire accelerată de 1.000 de ore la 85°C și sub iluminare solară simulată.

„Această lucrare abordează probleme critice legate de pasivizarea defectelor în perovskite care au împiedicat adoptarea la scară largă a acestei tehnologii promițătoare”, a spus profesorul Udo Bach, coautor al studiului și director al Departamentului de Cercetare în Inginerie Chimică și Biologică la Monash.

„Strategia noastră de eliberare lentă reprezintă un avans semnificativ în domeniul fotovoltaicelor perovskite. Prin eliberarea lentă a agenților de pasivizare în materialul nostru perovskit, am reușit să producem celule solare nu doar cu performanțe îmbunătățite, ci și cu stabilitate pe termen lung extinsă în condiții reale”, spune cercetătorul, citat de Tech Xplore.

„Această descoperire ar putea deschide calea pentru celule solare perovskite mai fiabile și mai eficiente, contribuind la tranziția globală către soluții energetice sustenabile”, încheie acesta.

Vă recomandăm să citiți și:

Chinezii au folosit inseparabilitatea pentru motoare cuantice, în loc de combustibil

Oamenii de știință au creat diamante în doar 15 minute cu o tehnică inovatoare

O nouă metodă de reciclare ar putea rezolva una dintre cele mai mari provocări ale lumii

Robotul moale care imită picioarele păianjenilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase