Home » Știință » Frumusețea nu aduce fericire. Ce se întâmplă cu oamenii care arată prea bine?

Frumusețea nu aduce fericire. Ce se întâmplă cu oamenii care arată prea bine?

Publicat: 03.07.2024

Noi cercetări oferă indicii conform cărora frumusețea nu aduce fericire. Se pare că o înfățișare atrăgătoare duce la comportamente mai riscante în rândul tinerilor.

Cu cât un adolescent este mai atrăgător, cu atât este mai probabil să petreacă și să consume mai mult alcool decât alții. Potrivit profesorului Colin Peter Green, de la Departamentul de Economie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU), acest lucru înseamnă că crește riscul de a dezvolta probleme legate de alcool mai târziu în viață.

Lucrarea a fost publicată în Journal of Economic Behavior & Organization.

În studiul despre faptul că frumusețea nu aduce fericire, Green și colegii săi din Germania și Regatul Unit se concentrează pe consumul de alcool al minorilor. Obiectivul a fost să investigheze cum poate frumusețea să conducă la comportamente riscante.

Frumusețea nu aduce fericire. Ce aduce în schimb?

Cercetătorii au analizat șase tipuri de comportamente riscante: consumul de alcool, consumul excesiv de alcool, fumatul, consumul de substanțe, sexul neprotejat și sarcina nedorită. Multe dintre acestea sunt suficient de riscante în sine, dar pot cauza și probleme mai târziu în viață. De exemplu, sarcina în adolescență poate afecta negativ atât educația, cât și veniturile, iar consumul de alcool la o vârstă fragedă poate duce la alcoolism.

Există o corelație directă între înfățișare și comportamentele în care aleg să se angajeze adolescenții. Acest lucru li se aplică ambelor sexe, dar în special, cele mai atrăgătoare fete sunt mai predispuse să consume alcool și să bea mai mult decât prietenele lor mai puțin frumoase din punct de vedere convențional, scrie Medical Xpress.

„Principala noastră constatare este că tinerii percepuți ca având o înfățișare plăcută beau în general mai mult și se angajează mai des în consumul excesiv de alcool, care implică mai multe zile consecutive de băut. Cercetarea arată că riscurile pe care și le asumă și modul în care se descurcă mai târziu în viață sunt legate de încredere și de respectul de sine”, spune Green.

Este frumusețea un avantaj? În ce situații?

Multe studii confirmă că a avea o înfățișare frumoasă este un avantaj. Cei mai atrăgători oameni sunt mai de succes pe piața muncii și sunt plătiți mai bine. În mediul academic, cercetătorii atrăgători fizic sunt citați mai des. Profesoarele frumoase primesc evaluări mai bune, iar politicienii arătoși au rezultate mai bune în alegeri.

Green și colegii săi au ales o abordare ușor diferită.

„Am vrut să vedem cum influențează frumusețea alegerile importante de viață pe care le fac tinerii înainte de a deveni adulți. Am presupus că înfățișarea ar putea influența comportamentele riscante care au consecințe mai târziu în viață”, explică profesorul NTNU.

Acesta este primul studiu care investighează corelația dintre înfățișare și comportamentele riscante. Datele sunt preluate din studiul Add Health (Adolescent to Adult Health) din Statele Unite, cel mai cuprinzător studiu longitudinal despre tineri.

Eșantionul constă în peste 30.000 de tineri, care au trecut prin patru runde de interviuri, din adolescența timpurie și până când au devenit tineri adulți. Aceștia au fost întrebați cât de des și cât de mult au băut în ultima lună, dacă au consumat excesiv alcool, au fumat tutun sau au consumat droguri. De asemenea, au răspuns la întrebări despre sexul neprotejat și sarcină. Răspunsurile pe care le-au dat pentru Add Health când aveau între 24 și 32 de ani arată dacă au dezvoltat, de exemplu, probleme legate de alcool.

Frumusețea nu aduce fericire, dar te face „cool”

Mecanismele din spatele alegerilor pe care le fac tinerii sunt complexe. Cei mai atrăgători tineri sunt adesea populari și tind să meargă mai des la petreceri și locuri unde au acces la alcool. În același timp, în general, au mai multă stimă de sine decât colegii lor considerați mai puțin atrăgători. Acest lucru îi poate proteja de consumul excesiv de alcool și de alte comportamente negative.

De asemenea, se pare că cei mai atrăgători tineri aleg comportamente riscante percepute drept „cool”, dar evită tipurile de comportament care nu sunt considerate „cool”. Băutul este cool. Abuzul de droguri și sarcina în adolescență nu sunt cool.

Intervievatorii au evaluat înfățișarea participanților pe o scară de la 1, „foarte neatrăgător”, la 5, „foarte atrăgător”, iar majoritatea intervievatorilor au fost femei. Frumusețea stă în ochiul privitorului, dar cercetătorii explică temeinic validitatea științifică a acestei abordări. De asemenea, explică modul în care măsoară popularitatea, stima de sine/respectul de sine și trăsăturile de personalitate, și modul în care acești factori influnțează acțiunile tinerilor.

Green subliniază că este în general important să înțelegem ce anume guvernează alegerile tinerilor.

„Un tânăr poate părea frumos și de succes, dar poate avea și bagaje emoționale care îi pot submina încrederea în sine, cum ar fi o viață familială instabilă și probleme de sănătate mintală. Aceasta poate fi o combinație periculoasă”, spune cercetătorul NTNU.

Printre altele, studiul concluzionează că este important să construim încredere, stimă de sine și valoare personală încă din copilărie pentru a promova sănătatea tinerilor și a preveni traiectoriile de viață nefericite.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au introdus „o fereastră” în craniul unui bărbat pentru a-i citi creierul cu ultrasunete

În curând, Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul

Ceasul intern al corpului poate stimula tratamentele împotriva cancerului, spun oamenii de știință

Ce poți face ca oamenii să te placă mai mult? Folosește-ți mușchii feței!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase