Home » Știință » Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim

Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim

Publicat: 03.07.2024

Încă nu știm exact ce anume cauzează boala Alzheimer, dar cunoaștem efectele acesteia și devenim tot mai buni în a detecta semnele de Alzheimer, inclusiv pe cele din modul în care vorbim.

Oamenii de știință de la Universitatea din Boston (SUA) au dezvoltat un nou algoritm de Inteligență Artificială (AI) care analizează tiparele de vorbire ale persoanelor cu tulburări cognitive ușoare (MCI). Acesta poate prezice semnele de Alzheimer de la MCI la boală în decurs de șase ani, cu o acuratețe de 78,5%.

Studiul continuă cercetările anterioare ale echipei, în care au antrenat un model folosind înregistrări vocale de la peste 1.000 de persoane pentru a detecta cu precizie tulburările cognitive.

Vorbitul ar putea arăta semnele de Alzheimer

Noul lor algoritm a fost antrenat pe înregistrări audio transcrise de la 166 de persoane cu MCI, cu vârste cuprinse între 63 și 97 de ani. Deoarece echipa știa deja cine a dezvoltat Alzheimer, s-a putut folosi o abordare de învățare automată pentru a găsi semne în discursurile transcrise care să lege cele 90 de persoane a căror funcție cognitivă ar fi declinat în Alzheimer.

Odată antrenat, algoritmul putea fi aplicat invers: să încerce să prezică riscul de Alzheimer din transcrierile eșantioanelor de vorbire pe care nu le-a procesat anterior. Alți factori importanți, inclusiv vârsta și sexul auto-raportat, au fost adăugați pentru a produce un scor predictiv final.

„Poți considera scorul ca fiind probabilitatea ca cineva să rămână stabil sau să ajungă la demență”, spune informaticianul Ioannis Paschalidis, de la Universitatea din Boston.

„Am vrut să prezicem ce se va întâmpla în următorii șase ani și am descoperit că putem face această predicție cu un nivel relativ bun de încredere și acuratețe”, spune el, citat de Science Alert.

De ce este util să detectăm boala din timp?

Având în vedere că în prezent nu există un remediu pentru Alzheimer, ne-am putea întreba care este beneficiul detectării timpurii dacă rezultatul final este același, dar avem tratamente care pot ajuta la gestionarea bolii într-o anumită măsură, iar acestea pot fi începute mai devreme.

În plus, detectarea timpurie ne oferă mai multe oportunități de a studia boala și progresia ei și de acolo să dezvoltăm un tratament complet eficient. Cei despre care se știe că sunt susceptibili să dezvolte Alzheimer pot participa din timp la studiile clinice.

Există multe aspecte pozitive ale acestei abordări dacă poate fi dezvoltată în continuare. Este un tip de test care ar putea fi realizat rapid și ieftin, chiar acasă, și fără echipamente specializate. Nu necesită injecții sau prelevarea de mostre, doar o înregistrare, și ar putea fi rulat chiar printr-o aplicație pentru smartphone în viitor.

„Dacă poți prezice ce se va întâmpla, ai mai multe oportunități și o fereastră de timp pentru a interveni cu medicamente și măcar să încerci să menții stabilitatea condiției și să previi trecerea la forme mai severe de demență”, spune Paschalidis.

Înregistrările folosite aici au fost destul de brute și de calitate scăzută. Cu înregistrări și date mai clare, acuratețea algoritmului ar putea să devină și mai bună.

Acest lucru ar putea conduce la o mai bună înțelegere a modului în care boala Alzheimer ne afectează în stadiile foarte timpurii și de ce uneori se dezvoltă din MCI, iar alteori nu.

„Sperăm, la fel ca toți ceilalți, că vor fi disponibile din ce în ce mai multe tratamente pentru Alzheimer”, spune Paschalidis.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Alzheimer’s & Dementia.

Vă recomandăm să citiți și:

Aproape 2.000 de copii mor în fiecare zi din cauza poluării aerului, potrivit unui raport

Un medicament inovator pentru regenerarea dinților, testat în premieră pe oameni

Surpriză! Medicii au descoperit că semaglutida vindecă și alte boli

Cercetătorii au reușit să vadă cum comunică neuronii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase