Despărțirea este grea, iar durerea poate fi atât de severă, încât are propria denumire clinică – sindromul traumei iubirii sau LTS. Cu toate acestea, cei care doresc să repare o inimă frântă ar putea primi ajutor.
Cercetările arată că purtarea unei căști de 400 de lire sterline pentru doar câteva minute pe zi poate atenua suferința, gândurile negative și depresia care vin la pachet după o relație eșuată.
În cadrul unui studiu, 36 de voluntari cu sindromul traumei din dragoste au purtat dispozitivul care stimulează creierul cu un curent electric ușor. Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare purtând căștile de stimulare transcraniană cu curent continuu timp de 20 de minute, de două ori pe zi, timp de cinci zile.
Într-un grup, curentul a fost direcționat către cortexul prefrontal dorsolateral (DLPFC). În altul, curentul a fost îndreptat către cortexul prefrontal ventrolateral (VLPFC). În al treilea, căștile au fost oprite.
Ambele regiuni vizate sunt implicate în reglarea voluntară a emoțiilor. Studiile anterioare de neuroimagistică sugerează că există o legătură neuropsihologică între experiențele de despărțire și doliu și că sunt implicate regiuni prefrontale specifice, se arată în studiu.
LTS poate provoca tulburări emoționale, depresie, anxietate, insomnie, schimbări de dispoziție, gânduri obsesive și un risc mai mare de suicid, precum și sentimente de insecuritate, neajutorare și vinovăție, notează The Guardian.
Studiul a concluzionat că pentru simptomele LTS, stimularea DLPFC a fost mai eficientă decât stimularea VLPFC.
„Atât protocoalele DLPFC, cât și VLPFC au redus semnificativ simptomele LTS și au îmbunătățit starea depresivă și anxietatea după intervenție, comparativ cu grupul simulat. Efectul de îmbunătățire al protocolului DLPFC asupra sindromului traumei de dragoste a fost semnificativ mai mare decât cel al protocolului VLPFC”, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Zanjan din Iran și Universitatea Bielefeld din Germania.
La o lună după întreruperea tratamentului, voluntarii încă se simțeau mai bine. Autorii studiului au declarat că „aceste rezultate promițătoare necesită replicarea în studii mai ample”.
În ultimii ani, tehnici precum acestea au fost introduse în cercetarea clinică. Se pare că studiile pilot din cadrul NHS din Marea Britanie testează căști similare pentru a vedea dacă acestea pot ajuta la tratarea depresiei ușoare.
„Deoarece emoțiile negative domină după eșecul unei relații afective și apare dereglarea emoțională, reglarea emoțiilor este considerată principalul obiectiv al tratamentului. Deși există abordări de tratament eficiente, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, abordările de tratament inovatoare și complementare sunt valoroase, deoarece aceste tratamente nu funcționează la toți pacienții”, se arată în studiu.
Cât a cheltuit China pentru a-și construi industria de mașini electrice?
Companiile sunt îngrijorate de faptul că electricitatea este gratuită din când în când