Home » Știință » Multivitaminele nu vă vor ajuta să trăiți mai mult, arată un studiu masiv

Multivitaminele nu vă vor ajuta să trăiți mai mult, arată un studiu masiv

Publicat: 28.06.2024

Multivitaminele nu vă vor ajuta să trăiți mai mult, chiar dacă suplimentele de vitamine ar putea oferi un avantaj împotriva anumitor afecțiuni, în general.

Noi cercetări arată că multivitaminele nu vă vor ajuta să trăiți mai mult, deși alte studii sugerează că ar putea avea unele beneficii pentru sănătate care îi ajută pe oameni să trăiască mai bine în anii lor mai târzii.

Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate (NIH) din SUA au analizat date din trei mari studii care au chestionat peste 390.000 de adulți despre dieta și sănătatea lor, pentru a examina utilizarea multivitaminelor și rezultatele asupra sănătății pe parcursul a aproape trei decenii.

„Mulți adulți din SUA raportează că folosesc multivitamine pentru a-și menține sau îmbunătăți sănătatea”, scriu epidemiologul NIH Erikka Loftfield și colegii ei în lucrare.

Dar dacă promisiunile unei sănătăți mai bune se traduc într-o viață mai lungă este o altă întrebare. Rezultatele acestei analize confirmă concluziile în mare parte negative ale studiilor anterioare, indicând că multivitaminele nu vă vor ajuta să trăiți mai mult.

Dimpotrivă, riscul de a muri din orice cauză a fost ușor mai mare (cu doar 4%) printre utilizatorii de multivitamine în primii ani de urmărire, în comparație cu cei care nu le foloseau.

Pot exista câteva motive pentru acest lucru, care sunt greu de clarificat. Persoanele cu probleme de sănătate legate de vârstă ar putea fi mai predispuse să încerce multivitamine, de exemplu, notează Science Alert.

Multivitaminele nu vă vor ajuta să trăiți mai mult. Cine ar trebui să le ia?

Cu toate acestea, persoanele care iau multivitamine mănâncă adesea mai sănătos, fac mai multă mișcare, fumează mai puțin și câștigă suficient pentru a-și permite suplimente, toți acești factori putând îmbunătăți sănătatea.

Același lucru a fost valabil și în acest studiu. Participanții erau, în general, destul de sănătoși, fără antecedente de cancer sau alte boli cronice, dar utilizatorii de multivitamine aveau tendința de a avea diete de calitate mai bună și scoruri mai mici ale indicelui de masă corporală (IMC), un instrument de screening pentru sănătate frecvent criticat și acum descurajat.

Acești factori perturbatori, care au fost bine luați în considerare în studiu, au afectat analizele anterioare; varietatea largă de multivitamine a făcut, de asemenea, dificilă compararea lor de la un studiu observațional sau unul clinic la altul.

Chiar și înainte de rezultatele investigației, experții au avut o atitudine rezervată cu privire la beneficiile administrării multivitaminelor, afirmând că depinde de cine le ia, de ce și cum.

Administrarea unor vitamine anume poate ajuta persoanele cu deficiențe diagnosticate medical, cum ar fi deficiențele de fier sau vitamina B, sau poate suplimenta cerințele crescute în timpul sarcinii.

Ce beneficii aduc multivitaminele?

Câteva studii recente sugerează că multivitaminele zilnice ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei și la încetinirea declinului cognitiv, dar numai la adulții în vârstă și pentru o perioadă scurtă de timp. Vitaminele cu proprietăți antioxidante, cum ar fi vitamina C și zincul, par și ele să prevină degenerescența maculară, o afecțiune de pierdere progresivă a vederii la vârstă înaintată.

Totuși, suplimentele pot fi dăunătoare sau riscante dacă sunt luate în doze excesive sau cu alte vitamine, sau dacă interacționează cu medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală.

Suplimentele de beta-caroten cresc riscul de cancer pulmonar la fumători, în timp ce vitamina K poate reduce eficacitatea medicamentelor anticoagulante, iar calciul și zincul limitează absorbția antibioticelor utilizate pentru combaterea infecțiilor bacteriene.

Multivitaminele nu sunt reglementate în același mod ca medicamentele pe bază de prescripție sau cele fără prescripție medicală, lăsând loc larg pentru afirmații exagerate de marketing despre eficacitatea lor, care nu trebuie susținute cu dovezi.

Obținerea necesarului zilnic de vitamine din dietă, spre deosebire de suplimente, este, pentru majoritatea oamenilor, o cale mai sigură de urmat. De exemplu, un studiu din 2023 a constatat că trecerea la alimente mai sănătoase poate adăuga până la 10 ani la viața cuiva.

„Cu cât schimbările făcute către modele alimentare mai sănătoase sunt mai mari, cu atât câștigurile așteptate în speranța de viață sunt mai mari”, au explicat la acea vreme membrii echipei din spatele studiului.

Dar, din nou, alimentația sănătoasă depinde de cine își poate permite și de accesul la opțiuni alimentare nutritive și proaspete.

Noua cercetare a fost publicată în JAMA Network Open.

Vă recomandăm să citiți și:

Tratamentul mai puțin invaziv ar putea ajuta unii pacienți care suferă de cancer

Un nou gel contraceptiv masculin funcționează mai rapid și mai bine

De ce nu este sănătos să bei prea multă apă?

Nopțile călduroase au fost asociate cu un risc crescut de AVC

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase