Home » Știință » Pierderea ambelor ovare ar putea avea efecte negative pentru creier

Pierderea ambelor ovare ar putea avea efecte negative pentru creier

Publicat: 28.06.2024

Ovarele nu sunt implicate doar în reproducere. Cele două glande de formă ovală care se află de fiecare parte a uterului nu doar produc și eliberează ovule, ci și pompează hormoni care ajută la menținerea sănătății inimii, a oaselor, a creierului și a sistemului imunitar pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Ce se întâmplă la pierderea ambelor ovare?

Un nou studiu de imagistică cerebrală a ridicat îngrijorări în rândul oamenilor de știință cu privire la consecințele pe termen lung date de pierderea ambelor ovare.

Analiza a inclus date de la peste 1.000 de femei cu vârsta de peste 50 de ani din SUA. Participantele care au avut ambele ovare îndepărtate înainte de vârsta de 40 de ani au prezentat o reducere a materiei albe în mai multe părți ale creierului în comparație cu 907 femei cu vârsta de sub 50 de ani care nu au suferit aceeași procedură.

Participantele care au avut ambele ovare îndepărtate după vârsta de 40 de ani au prezentat, de asemenea, o integritate redusă a materiei albe, dar semnificativ mai puțin decât cele care au suferit intervenția mai tinere.

Modificările observate semănau mai mult cu bolile vasculare cerebrale decât cu Alzheimer, notează cercetătorii, dar este, de asemenea, adevărat că acestea sunt „caracteristici precoce, preclinice ale patologiei bolii Alzheimer”, scrie Science Alert.

Ce se întâmplă cu creierul după pierderea ambelor ovare?

Cercetările recente au constatat că pierderea ambelor ovare înainte de menopauză prezintă un risc mai mare de deteriorare cognitivă și demență mai târziu în viață. Dar acesta este unul dintre primele studii care încearcă să explice de ce.

Până în prezent, creierul masculin a fost centrul majorității studiilor neurologice. Dintre toate lucrările publicate despre imagistica cerebrală, mai puțin de 0,5% consideră și explorează modul în care hormonii, inclusiv cei produși de gonade, pot influența sănătatea și dezvoltarea creierului.

În general, creierul masculin posedă un volum mai mare de materie albă, în comparație cu cel feminin. Unii oameni de știință suspectează că acest lucru este cauzat de diferențele modului în care hormonii sexuali, produși de testicule și ovare, influențează dezvoltarea creierului.

Deși testosteronul este adesea considerat un hormon masculin, este produs și de ovare și are un rol critic în corpul feminin. Hormonul este, de asemenea, legat de integritatea materiei albe în creier.

Dacă ovarele sunt îndepărtate din corp înainte de menopauză, pierderea bruscă a testosteronului ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării creierului.

Lipsa de testosteron

În analiza actuală a imagisticii cerebrale, participantele care au avut ambele ovare îndepărtate înainte de vârsta de 40 de ani au luat de obicei estrogen pentru a înlocui ceea ce produceau odată gonadele lor. Dar această terapie de substituție hormonală nu a avut niciun impact asupra integrității materiei albe.

„Se poate presupune că explicația rezultatelor noastre este cauzată parțial de pierderea testosteronului. Este clar necesar să se efectueze studii suplimentare pentru a confirma această constatare”, sugerează echipa de cercetători.

Există încă multe întrebări fără răspuns despre rolul ovarelor în sănătatea pe termen lung a femeilor și ce se întâmplă când acestea sunt îndepărtate. De ani de zile, oamenii de știință au dezbătut costurile îndepărtării ovarelor pentru condiții benigne și, dacă da, la ce vârstă este cel mai sigur să se facă acest lucru.

În cazurile de cancer, este vital ca ovarele să fie excizate pentru a salva pacienta, dar ooforectomiile bilaterale sunt utilizate frecvent și pentru tratarea endometriozei, a chisturilor ovariene și a fibroamelor necanceroase.

Poate fi evitată pierderea ambelor ovare?

În SUA, puțin peste jumătate dintre persoanele care suferă o histerectomie au și ambele ovare îndepărtate și mai mult de o treime dintre acestea au mai puțin de 44 de ani.

În lumina dovezilor recente, unii experți susțin că riscurile și beneficiile îndepărtării ambelor ovare la o vârstă tânără nu sunt evaluate corespunzător de chirurgi sau pacienți. Pentru copii și adolescenți, îndepărtarea ambelor ovare pentru condiții benigne poate fi „nenecesară” și poate veni cu riscuri pe viață.

Dacă ambele ovare sunt îndepărtate în timpul anilor reproductivi, corpul poate intra în menopauză timpurie, iar acest lucru crește riscul unor afecțiuni cronice severe, care includ pierderea densității osoase, deteriorarea sănătății sexuale, boli cardiovasculare, deteriorare cognitivă, apnee în somn și artrită.

Există numeroase motive pentru care ovarele ar trebui păstrate atunci când este posibil. Protejarea creierului de eventualele daune este doar unul dintre ele.

Studiul a fost publicat în Alzheimer’s and Dementia.

Vă recomandăm să citiți și:

Un senzor implantat în creier ar putea detecta cancerul și traumatismele

Un sindrom misterios și rar face ca organismul uman să „producă” alcool

Suplimentul alimentar care reduce agresivitatea cu până la 28%

Unul din patru copii din lume este în pericol din cauza alimentelor sărace

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase