Home » Știință » NASA a ales vehiculul care va scoate Stația Spațială Internațională de pe orbita Pământului

NASA a ales vehiculul care va scoate Stația Spațială Internațională de pe orbita Pământului

Publicat: 28.06.2024

NASA a selectat SpaceX pentru a dezvolta un vehicul care va scoate Stația Spațială Internațională (ISS) de pe orbită în mod controlat atunci când va veni momentul.

Agenția spațială a solicitat pentru prima dată propuneri de la companiile aerospațiale din SUA în martie 2023 și apoi din nou în septembrie, același an. Cererea era pentru un vehicul de tip „remorcher spațial” care va scoate Stația Spațială de pe orbită, cel puțin secțiunile americane.

Miercuri (26 iunie), agenția a emis o declarație anunțând că SpaceX a fost selectată pentru a dezvolta și livra „Vehiculul de Deorbitare al SUA”, așa cum este numit acesta. Contractul este evaluat la până la 843 de milioane de dolari; această sumă nu include însă costurile de lansare și este doar pentru dezvoltarea vehiculului. Vehiculul va fi responsabil pentru eliminarea stației spațiale „într-un mod controlat după încheierea perioadei sale operaționale în 2030”, se adaugă în declarație.

Conducerea NASA a lăudat moștenirea stației spațiale, adăugând că deorbitarea ISS va deschide calea pentru stațiile spațiale comerciale planificate.

Ce firmă va scoate Stația Spațială de pe orbită?

„Selectarea unui Vehicul de Deorbitare al SUA pentru Stația Spațială Internațională va ajuta NASA și partenerii săi internaționali să asigure o tranziție sigură și responsabilă în orbita joasă a Pământului la sfârșitul operațiunilor stației. Această decizie sprijină, de asemenea, planurile NASA pentru viitoarele destinații comerciale și permite utilizarea continuă a spațiului aproape de Pământ”, a spus Ken Bowersox, administrator asociat pentru Direcția Misiunii de Operațiuni Spațiale.

„Laboratorul orbital rămâne un model pentru știință, explorare și parteneriate în spațiu, în beneficiul tuturor”, a adăugat Bowersox.

Mai mulți parteneri majori ai ISS sunt angajați în operațiuni până în 2030, în timp ce oficialii spațiali ruși și-au confirmat sprijinul până în 2028, scrie Space.com.

Ce se va întâmpla cu ISS în 2030?

Deși data de sfârșit 2030 a fost menționată în materialele bugetare ale NASA în ultimii ani, unii oficiali NASA au declarat că stația ar putea rămâne operațională și după această dată. „Nu se întâmplă nimic magic în 2030”, a spus Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA la Centrul Spațial Johnson (JSC) din Houston, în timpul unui briefing din 25 ianuarie 2024.

Stich a adăugat că ISS va continua să funcționeze până când stațiile spațiale comerciale vor fi pe orbită și gata pentru echipaje. „Vrem ca stațiile comerciale să fie sprijinitoare, iar atunci când vor fi gata, ISS le va face loc”, a spus Stich.

Mai multe stații spațiale comerciale sunt în diverse stadii de dezvoltare. Axiom Space dezvoltă Stația Axiom, de exemplu, în timp ce Blue Origin își planifică propria stație, cunoscută sub numele de Orbital Reef, alături de Sierra Space, Boeing și Amazon.

Voyager Space lucrează la complexul său Starlab cu ajutorul Lockheed Martin și Northrop Grumman. Iar Vast Space, cu sediul în California, plănuiește să lanseze modulul său Haven-1 pe orbită în 2025, la bordul unei rachete Falcon 9 de la SpaceX.

Vă recomandăm să citiți și:

„Criza spațială” din Europa ajunge la final! Racheta Ariane 6, aproape gata de lansare

Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul

O familie a dat în judecată NASA după un incident extraordinar

William Herschel, singurul compozitor astronom. Descoperitorul planetei Uranus

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase