Home » Știință » Cercetătorii au reușit să detecteze medicamentele prezente în sânge folosind transpirația din degete

Cercetătorii au reușit să detecteze medicamentele prezente în sânge folosind transpirația din degete

Publicat: 02.07.2024

Un nou studiu de la Universitatea din Surrey (Anglia), destinat tuberculozei, a detectat antibiotice în sânge folosind transpirația degetelor cu aproape aceeași acuratețe ca un test de sânge.

Tuberculoza este printre principalele cauze de deces provocate de un agent infecțios, cu aproximativ 1,3 milioane de decese la nivel mondial în 2022. Totuși, tuberculoza susceptibilă la medicamente este vindecabilă. Cu toate acestea, „aproximativ 50% dintre pacienți nu respectă complet regimul lung de antibiotice prescris”.

În aceste cazuri, monitorizarea tratamentului pacienților devine crucială, deoarece orice abatere de la planul de prescripție ar putea inhiba eficacitatea acestuia și ar putea duce la tuberculoză rezistentă la medicamente.

Un nou test folosește transpirația degetelor pentru a urmări medicamentele în sânge

Oamenii de știință de la Universitatea din Surrey au vrut să acopere acest gol. Ei au realizat un studiu pentru a evalua cel mai bun moment pentru a testa prezența medicamentelor în sânge și pentru a determina cât de mult medicament a luat un pacient.

Prof. Melanie Bailey a spus că au decis să lucreze cu transpirația degetelor datorită muncii lor în domeniul criminalisticii. Studiul „explorează ce informații pot fi obținute prin analiza compoziției chimice a unei amprente lăsate la locul unei crime”.

„O amprentă este o mostră convenabilă pentru testarea clinică, deoarece este complet nedureroasă și neinvazivă, fără a afecta demnitatea pacientului”, spune cercetătoarea.

Echipa lui Bailey a colectat mostre de sânge, salivă și transpirație de la pacienți din spitale în timpul pandemiei de COVID-19. În timp ce colectarea de sânge și salivă s-a dovedit dificilă, oamenii de știință nu au avut nicio problemă în colectarea transpirației.

Ei au aplicat această cunoaștere la studiul lor recent privind tratamentul tuberculozei. Au adunat un eșantion de zece pacienți cu tuberculoză de la Centrul Medical Universitar Groningen (UMCG) din Țările de Jos.

Un test mult mai simplu, atât pentru medici, cât și pentru pacienți

„A fost foarte simplu să colectăm mostrele”, a spus dr. Onno Akkerman, de la UMCG.

„Le-am cerut pacienților să-și spele mâinile, să-și pună o mănușă din nitril pentru a induce transpirația și apoi să apese cu vârfurile degetelor pe un pătrat de hârtie”, povestește el.

Oamenii de știință au detectat antibiotice și metabolitul produs de ingerarea medicamentului cu o acuratețe de 96% și, respectiv, 77%. Ei au reușit să identifice prezența medicamentului „la între una și patru ore după ingestie, în timp ce versiunea metabolizată a apărut cel mai bine după șase ore”. Astfel, datele lor sugerează că cel mai bun moment pentru testare ar fi între 1 și 6 ore după ingerarea medicamentului.

Aceste informații esențiale ar putea avea un impact semnificativ asupra tratamentului tuberculozei, care urmează un plan strict, notează Interesting Engineering.

„Medicii trebuie să verifice dacă pacienții cu tuberculoză își iau antibioticele. Este mult mai rapid și mai convenabil să faci asta folosind transpirația decât sângele”, a reiterat dr. Katie Longman, coautoare a studiului.

Prelevarea de sânge necesită instruire specializată și manipulare adecvată, deoarece sângele este un pericol biologic din cauza capacității sale de a transmite boli. În schimb, colectarea transpirației din degete poate fi realizată fără a fi necesare condiții speciale nici măcar în ceea ce privește transportul și stocarea.

„Acest lucru ar putea reduce presiunea timpului asupra unui serviciu de sănătate aglomerat și le-ar oferi pacienților o soluție mai confortabilă”, a continuat dr. Longman, deoarece „testele de sânge nu sunt fezabile sau dezirabile” în multe cazuri. Această tehnică inovatoare ar putea fi foarte utilă în viitor, a spus ea.

„Până acum, testele de sânge au fost standardul de aur pentru detectarea medicamentelor în sistemul cuiva. Acum putem obține rezultate aproape la fel de precise prin transpirația degetelor”, a spus prof. Melanie Bailey.

La ce mai folosește testul făcut din transpirația degetelor?

Prof. Bailey a menționat și că această metodă neinvazivă ar putea avea numeroase aplicări potențiale, inclusiv îmbunătățirea livrării și retenției de medicamente, ceea ce ar putea influența dezvoltarea produselor farmaceutice, dacă nu și a diagnosticelor, precum și testele pentru utilizarea substanțelor ilicite.

„Am făcut destul de multe lucrări în trecut pentru a monitoriza cocaina și alte droguri în degete”, a spus prof. Bailey. „Interpretarea criminalistică a găsirii drogurilor într-un deget este mult mai complexă”, totuși.

„Mâinile nu sunt spălate înainte de a lăsa o urmă. În monitorizarea terapeutică a medicamentelor, avem luxul de a putea spăla mâinile înainte de a lua o mostră”, continuă ea.

„Până acum, mostrele au fost utilizate pentru a oferi un răspuns pur calitativ (da/nu) privind utilizarea drogurilor, mai degrabă decât pentru a oferi un nivel. Este deosebit de interesant că studiul nostru a arătat o corelație între sânge și transpirația de pe degete, deoarece arată potențialul pentru analiza cantitativă”, concluzionează cercetătoarea.

Studiul este publicat în revista International Journal of Antimicrobial Agents.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cine a inventat crema de soare?

Neuronii „prezic” viitorul chiar în timp ce noi dormim

Cum apare embrionul uman? Un studiu pe celule stem dezvăluie noi detalii

Test de cultură generală. Ce înseamnă SPF?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase