Dacă nu vreți să consumați substanțele toxice din sticlele de plastic, ar trebui să țineți sticlele departe de soare. Noi cercetări au arătat că sticlele din plastic expuse la lumina soarelui se degradează și emit o varietate largă de compuși organici volatili (COV).
COV sunt substanțe chimice care se evaporă ușor la temperatura camerei și pot fi găsiți în multe produse, cum ar fi combustibili, solvenți, vopsele și produse de curățare. De asemenea, pot fi găsiți în plasticele utilizate pentru fabricarea sticlelor de apă și a ambalajelor alimentare. Mulți dintre acești compuși sunt inofensivi, dar unii pot avea efecte adverse asupra sănătății pe termen scurt și lung.
În acest studiu, oamenii de știință din China au expus șase tipuri de sticle din plastic la radiații ultraviolete-A și la lumina soarelui. Ei au descoperit că acest proces eliberează substanțele toxice din sticlele de plastic, cum ar fi alcani, alchene, alcooluri, aldehide și acizi.
Cercetătorii au găsit și dovezi ale unor COV „extrem de toxici”, inclusiv substanțe cancerigene precum n-hexadecanul.
Deși pericolul dat de o înghițitură de apă contaminată este minim, cercetătorii au descoperit că expunerea prelungită este potențial asociată cu un risc cumulativ pentru sănătate, subliniază IFL Science.
„Descoperirile noastre oferă dovezi convingătoare că sticlele de plastic, atunci când sunt expuse la lumina soarelui, pot elibera compuși toxici care reprezintă riscuri pentru sănătate. Consumatorii trebuie să fie conștienți de aceste riscuri, mai ales în medii unde apa îmbuteliată este expusă la lumina soarelui pentru perioade îndelungate”, a declarat dr. Huase Ou, cercetător principal, de la Laboratorul Cheie de Poluare a Mediului și Sănătate din Guangdong, Universitatea Jinan din China.
Cercetătorii au subliniat că riscul pare a fi relativ scăzut deoarece cantitatea de substanțe chimice eliberată din sticlă este relativ mică.
„Având în vedere greutatea medie a unui recipient (aproximativ 20 g), cantitatea de COV volatilizată dintr-un singur recipient a fost de doar câteva nanograme. În consecință, chiar și după expunerea pe termen lung, deschiderea și consumarea apei dintr-un recipient îmbuteliat prezintă riscuri minime pentru sănătatea umană”, scriu autorii studiului în concluzie.
Toate sticlele din studiu erau făcute din polietilen tereftalat (PET), unul dintre cele mai utilizate materiale plastice, dar au existat variații semnificative în compoziția și concentrația de COV între diferite sticle. Acest lucru pare să fie legat de procesele de producție variate și de aditivii diferiți.
Eliberarea substanțelor chimice din sticlă este probabil cauzată de un proces cunoscut sub numele de fotodegradare, în care structura plasticului se descompune ca răspuns la lumină.
Lumina soarelui nu este singurul aspect de luat în considerare când vine vorba de „sănătatea” sticlei din plastic. Studiile anterioare au descoperit că lăsarea apei într-o sticlă de plastic pentru doar o zi poate permite infiltrarea a sute de substanțe chimice în apă. Unele dintre aceste substanțe sunt considerate a avea efecte potențial nocive asupra sănătății, fiind substanțe cancerigene sau disruptori endocrini care interferează cu sistemul hormonal.
De asemenea, există dovezi care sugerează că încălzirea sticlelor de plastic poate avea consecințe problematice. Un studiu din 2020 a descoperit că între 1,3 și 16,2 milioane de particule de microplastic per litru au fost eliberate în sticlele pentru bebeluși în timpul procesului de sterilizare recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.
Plasticul este peste tot în secolul 21, de la penisurile umane până în gheața din Antarctica. Cândva presupus a fi relativ inofensiv, devine din ce în ce mai evident că plasticul are un impact nedorit asupra noastră și asupra planetei, iar gradul acestui impact abia începem să-l înțelegem.
Studiul este publicat în revista Eco-Environment & Health.
Prima literă a prenumelui poate prezice viața unui om, susțin cercetătorii în psihologie
Un implant a reușit să declanșeze regenerarea naturală a oaselor, arată un studiu
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?