Home » Știință » Pata solară care a produs aurore spectaculoase în luna mai, îndreptată din nou spre Pământ

Pata solară care a produs aurore spectaculoase în luna mai, îndreptată din nou spre Pământ

Publicat: 27.06.2024

Pata solară care a creat aurore în luna mai 2024 a revenit într-un mod exploziv, eliberând o uriașă erupție solară de clasă M9,3 pe 23 iunie.

Dar nu este prima dată când întâlnim pata solară care a creat aurore. AR3723 este versiunea reîntoarsă a petei solare AR3697 și, înainte de aceasta, AR3664, care a fost responsabilă pentru furtuna geomagnetică colosală de clasă G5 ce a provocat aurore epice în întreaga lume.

Perioada de rotație a Soarelui este în medie de 27 de zile, ceea ce înseamnă că Pământul poate observa o anumită regiune activă pentru aproximativ două săptămâni înainte ca aceasta să se rotească în marginea vestică a soarelui. Regiunile active nou emergente, care ajung pe marginea estică a soarelui, primesc un nou număr de regiune activă din cauza incapacității istorice de a urmări o regiune activă în partea din spate a Soarelui.

Regiunea de pete solare face o rară a treia călătorie pe partea vizibilă a soarelui, dar ce ne putem aștepta de la această regiune hiperactivă?

Pata solară care a creat aurore revine cu fața spre Pământ

Deși regiunea de pete solare are doar o fracțiune din dimensiunea sa inițială, compoziția sa magnetică continuă să producă erupții solare puternice. Cu câteva zile în urmă, pe 23 iunie, aceasta a eliberat o puternică erupție solară de clasă M9,3, atingând vârful la ora 16:01 (ora României). Erupția a fost la doar câteva puncte de a fi clasificată drept o erupție de clasă X, cea mai puternică clasă de erupții solare.

„AȘA APROAPE ȘI TOTUȘI AȘA DE DEPARTE! O nouă regiune de pete solare pe marginea SE tocmai a produs o erupție de clasă M9,7 (cu doar 3% mai puțin decât o erupție de clasă X)”” a scris fizicianul solar Keith Strong într-o postare pe X.

Erupția solară a declanșat pene moderate de unde radio pe distanțe scurte în Europa de Vest și Africa. Astfel de pene de unde radio sunt comune după erupțiile solare puternice din cauza impulsurilor puternice de raze X și a radiațiilor ultraviolete extreme emise în timpul acestor evenimente. Radiația călătorește spre Pământ cu viteza luminii și ionizează (îi dă o sarcină electrică) partea superioară a atmosferei Pământului când ajunge la noi.

Vom avea parte de noi aurore în întreaga lume?

Această ionizare creează un mediu cu trafic mai mare pentru semnalele radio de înaltă frecvență care trebuie să navigheze pentru a susține comunicațiile pe distanțe lungi. Undele radio care interacționează cu electronii din straturile ionizate pierd energie din cauza coliziunilor mai frecvente, ceea ce poate duce la degradarea sau absorbția completă a semnalelor radio, explică Space.com.

Regiunea istorică de pete solare pare să-și fi creat un obicei, anunțându-și din nou prezența cu o erupție solară puternică. Atunci când regiunea a fost anterior îndreptată spre noi, drept AR3697, a declanșat o erupție solară de clasă X, provocând pene de unde radio în Europa de Vest și Estul Statele Unite.

Oamenii de știință vor supraveghea cu atenție această regiune, deoarece a produs 28 de erupții de clasă M și 6 de clasă X în timpul ultimei sale rotații ca AR3697. Vânătorii de aurore vor spera la o activitate solară intensă în zilele următoare, pe măsură ce regiunea de pete solare se îndreaptă cu fața spre Pământ.

Vă recomandăm să citiți și:

Coliziunea epică dintre doi asteroizi gigantici, surprinsă cu Telescopul Webb

Pentru prima dată, rotația Pământului a fost măsurată cu inseparabilitatea cuantică

Oamenii de știință au descoperit un dezechilibru energetic masiv pe Saturn

Perseverance „a cucerit” un nou teritoriu pe Marte! Unde a ajuns acum roverul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase