Drogurile cu efecte psihedelice, precum psilocibina, LSD, MDMA și canabisul, pot ajuta la protejarea creierului de unele aspecte ale îmbătrânirii.
Un studiu recent realizat pe 3.294 de adulți din SUA, cu vârste cuprinse între 42 și 92 de ani, a constatat că cei care au declarat că au folosit un halucinogen de orice fel în ultimul an prezintă mai puține simptome depresive și modificări mai favorabile ale funcțiilor lor cerebrale de ordin superior.
Comparativ cu cei care nu au consumat substanțe psihedelice, cei care au făcut acest lucru au obținut scoruri mai mari la testele efectuate prin telefon care au evaluat raționamentul inductiv, fluența verbală, memoria de lucru, viteza de procesare, schimbarea atenției și controlul inhibitor.
Cu toate acestea, consumatorii de psihedelice nu au obținut scoruri mai bune la memoria episodică, care stochează și recuperează evenimentele cotidiene și care este adesea afectată de demență.
Constatările sunt doar observaționale, deci nu pot determina cauza și efectul, și se bazează pe relatări subiective cu doze necontrolate. În plus, studiul nu distinge diferitele tipuri de psihedelice consumate, scrie ScienceAlert.
Cu toate acestea, gerontologii Kallol Kumar Bhattacharyya de la Universitatea de Stat din Utah și Kaeleigh Fearn de la Universitatea din Florida de Sud cred că există motive pentru a continua explorarea.
Psihedelicele au stârnit recent un interes științific tot mai mare în întreaga lume, după ce mai multe studii clinice au constatat că aceste medicamente au potențial terapeutic pentru tratarea tulburărilor neuropsihiatrice, precum anxietatea, depresia sau stresul posttraumatic.
Printre drogurile identificate cu cele mai promițătoare rezultate se numără psilocibina (ingredientul activ din ciupercile halucinogene), LSD (dietilamida acidului lisergic), ketamina și MDMA (3,4-metilendioximetanfetamina, cunoscută sub numele de ecstasy).
În ciuda unui număr tot mai mare de studii clinice care explorează potențialele beneficii pentru sănătate ale acestor medicamente ilicite și stigmatizate istoric, studiile actuale includ rareori pacienți în vârstă. De fapt, posibilitatea ca psihedelicele să poată fi utilizate ca instrument de restabilire a proceselor din creierul îmbătrânit nu a fost aproape deloc explorată.
Aceasta este o omisiune semnificativă, susțin Bhattacharyya și Fearn, deoarece vârsta adultă înaintată este adesea asociată cu declinul funcției cognitive și cu tulburări de dispoziție. O serie de studii recente pe cohorte mai în vârstă sugerează că psihedelicele pot spori creativitatea și îmbunătăți funcția cerebrală executivă, chiar și în doze mici.
„Guvernele federale și de stat ar trebui să dezincrimineze psihedelicele, astfel încât cercetarea să poată fi efectuată într-un mod care să asigure fiabilitatea și validitatea”, concluzionează cei doi cercetători. „Mai multe cercetări longitudinale, inclusiv eșantioane clinice și comunitare, sunt esențiale pentru utilizarea psihedelicelor ca terapie alternativă … în funcțiile cognitive la sfârșitul vieții”.
Alți oameni de știință sunt de acord că ar trebui să începem să luăm în considerare terapiile asistate de psihedelice pentru adulții în vârstă. Desigur, vor fi necesare studii riguroase, pe termen lung, pentru a testa siguranța și eficacitatea acestei abordări înainte ca aceasta să devină vreodată un instrument clinic consacrat.
În același timp, declinul cognitiv și demența sunt amenințări semnificative pentru oamenii care îmbătrânesc din întreaga lume și există puține tratamente sau terapii disponibile pentru a le preveni. Continuarea cercetărilor asupra psihedelicelor ar putea îndruma cercetătorii în domeniul medicamentelor în direcția corectă, chiar dacă substanțele nu se dovedesc a fi instrumente clinice utile în sine.
Studiul a fost publicat în Gerontology and Geriatric Medicine.
Legătura dintre psihedelice și o viață sexuală mai bună
Psihedelicele și anestezicele provoacă reacții chimice neașteptate în creier
Un studiu arată că ciupercile psihedelice pot vindeca daltonismul
Psihedelicele îi pot ajuta pe cei care se tem de moarte, arată un studiu