Home » Știință » Un medicament inovator pentru regenerarea dinților, testat în premieră pe oameni

Un medicament inovator pentru regenerarea dinților, testat în premieră pe oameni

Foto: Shutterstock
Publicat: 27.06.2024

Un medicament inovator care regenerează dinții ar putea fi introdus pe piață până în 2030, dacă totul va decurge bine în cadrul unui studiu clinic.

Începând cu luna septembrie a acestui an, medicamentul va fi administrat intravenos la 30 de bărbați adulți, ca parte a unui studiu de fază I privind siguranța și eficacitatea acestuia, marcând astfel prima dată când un medicament de acest tip este testat pe oameni.

În timpul ciclurilor anterioare de testare pe animale, formula a demonstrat un potențial enorm de a declanșa reapariția dentiției pierdute, o singură doză fiind suficientă pentru a face să crească din nou un dinte la un dihor.

Potrivit cercetătorilor care au condus studiul, versiunea actuală a medicamentului a fost, de asemenea, tolerată bine de rozătoare, fără a fi raportate efecte adverse, ceea ce indică faptul că aceasta poate fi acum administrată oamenilor pentru studii suplimentare.

Un medicament care regenerează dinții

Medicamentul conține un anticorp pentru o genă numită USAG-1, care inhibă creșterea dinților prin legarea la un factor de creștere numit BMP.

Prima fază a studiului va avea loc la spitalul Kyoto din Japonia pe o perioadă de 11 luni, implicând persoane sănătoase care au cel puțin un dinte lipsă.

În cazul în care studiul este un succes, cercetătorii intenționează să înceapă administrarea medicamentului la copiii care suferă de deficiență congenitală a dinților, începând cu pacienții cu vârste cuprinse între doi și șapte ani care au cel puțin patru dinți lipsă de la naștere, scrie IFLScience.

Medicamentul conține un anticorp pentru o genă

„Vrem să facem ceva pentru a-i ajuta pe cei care suferă de pierderea sau absența dinților„, a declarat cercetătorul principal Katsu Takahashi pentru The Mainichi.

„Deși până în prezent nu a existat niciun tratament care să ofere o vindecare permanentă, considerăm că așteptările oamenilor pentru creșterea dinților sunt mari”.

În cazul în care aceste teste viitoare se dovedesc a fi de succes, cercetătorii spun că medicamentul ar putea fi disponibil pe scară largă în termen de șase ani și ar putea fi utilizat pentru regenerarea dinților la pacienții cu deficiențe congenitale, precum și la cei care au pierdut dinții din cauza rănilor sau a cariilor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum își curățau oamenii dinții înainte să fie inventată pasta de dinți?

Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții

Vikingii și-ar fi modificat dinții ca simbol al inițierii

V-ați întrebat vreodată dacă broaștele au dinți?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase