Home » Știință » De ce hainele din bumbac „intră la apă”?

De ce hainele din bumbac „intră la apă”?

Publicat: 26.06.2024

Ni s-a întâmplat tuturor: aruncăm un tricou nou de bumbac în uscător fără să ne gândim și ne trezim cu un tricou potrivit pentru un copil. De ce hainele din bumbac „intră la apă”?

De ce hainele din bumbac „intră la apă”? Bumbacul este susceptibil la acest tip de problemă într-un mod în care fibrele sintetice, precum poliesterul, nu sunt. O mare parte din această vulnerabilitate este cauzată de fibrele individuale ale hainelor din bumbac, a explicat Jillian Goldfarb, profesoară asociat de inginerie chimică și biomoleculară la Universitatea Cornell (SUA)

„Țesătura de bumbac este realizată prin împletirea fibrelor din planta de bumbac, care sunt alcătuite în mare parte din celuloză, un biopolimer natural. Bumbacul este predispus la micșorare deoarece fibrele sale se umflă când se udă și apoi se contractă pe măsură ce se usucă”, a spus ea.

Iată de ce hainele din bumbac „intră la apă”!

Dacă ai transpirat vreodată în haine de bumbac, știi din proprie experiență cât de bine pot absorbi umezeala. Pe de altă parte, țesăturile sintetice, precum poliesterul, nailonul și spandexul, sunt mai rezistente la transpirație și micșorare deoarece fibrele lor dens țesute nu se umflă în apă.

La nivel chimic, țeserea fibrelor de bumbac pentru îmbrăcăminte introduce o tensiune care creează o rețea de legături de hidrogen, a explicat Erika Milczek, chimistă și CEO al companiei de biotehnologie CurieCo.

Când sunt introduse variabile precum căldura și apa, această rețea de legături de hidrogen se poate transforma, cauzând relaxarea sau contracția țesăturii. Aceasta este, de asemenea, știința responsabilă pentru apariția cutelor, a spus Milczek pentru Live Science.

Nu toate micșorările sunt la fel

Când vine vorba de micșorarea accidentală a hainelor de bumbac, nu toate articolele sunt realizate în mod egal, a spus Goldfarb.

„Chiar și atunci când sunt realizate din același material, unele țesături de bumbac sunt mai predispuse la micșorare decât altele, în funcție de modul în care sunt asamblate fibrele într-o țesătură. Bumbacul țesut, deși cu siguranță se va micșora, va avea parte de o micșorare considerabil mai mică decât bumbacul tricotat”, a spus ea.

Imaginează-ți intersecția fibrelor de bumbac țesute ca un hashtag (#), unde unele fibre sunt țesute sub altele, a spus Goldfarb. Firul țesut pe orizontală se numește „urzeală”, iar firul țesut pe verticală se numește „bătătură”.

„Pe măsură ce firele se umflă când sunt ude, ele împing mai aproape firele de bătătură, micșorându-se într-o direcție”, a explicat Goldfarb. „Când umiditatea este eliminată din țesătură, fibrele se contractă”, continuă ea. Acest lucru înseamnă că micșorarea începe de fapt înainte ca hainele să ajungă în uscător. Micșorarea este consecința dublă a fibrelor încărcate cu apă și a căldurii mari.

De ce hainele din bumbac „intră la apă” și cum le poți salva?

Mai mulți factori determină cât de mult se micșorează hainele, a spus Milczek. De exemplu, depinde dacă îți speli hainele doar cu apă sau adaugi detergent, căci detergentul perturbă și mai mult legăturile de hidrogen, și dacă îți usuci hainele la căldură mare sau mică sau le lași să se usuce la aer.

„Temperatura la uscatul pe sârmă este considerabil mai mică, așa că evaporarea are loc mult mai încet și fibrele nu sunt ‘stresate’ de căldură în procesul de micșorare”, a explicat Goldfarb. Un tricou uscat pe sârmă experimentează, de asemenea, o umiditate mai consistentă dintre exterior și dulap, ceea ce poate duce la mai puțină micșorare, a spus ea.

Pentru unii, aceste informații ar putea veni prea târziu. Dar nu vă descurajați; încă există speranță pentru hainele micșorate.

O soluție evidentă, a spus Milczek, este să cauți haine care sunt rezistente la micșorare. Acestea includ haine din bumbac cu amestecuri sintetice sau haine din bumbac care au fost pre-micșorate.

Dacă asta nu funcționează, există o metodă susținută științific pentru a încerca să „demicșorezi” hainele.

„În funcție de calitatea firului și a țesăturii, dacă umflăm fibrele și le lăsăm să se usuce sub tensiune, este posibil să ‘demicșorăm’ unele țesături de bumbac, cel puțin temporar”, a spus Goldfarb.

O modalitate de a face acest lucru acasă este să folosești un fier de călcat cu aburi, a spus ea. Acesta reintroduce umiditatea în îmbrăcăminte pentru a extinde fibrele în timp ce aplici forță mecanică pentru a le întinde înapoi. Dar ai grijă, această metodă poate duce ușor la o întindere excesivă.

„Desigur, este ușor să ‘supraîntinzi’ bumbacul în acest mod și, dacă procedura este făcută neuniform, poți rămâne cu un articol de îmbrăcăminte destul de deformat”, a spus Goldfarb.

Vă recomandăm să citiți și:

Coaja de banană, un ingredient minune? Iată în ce preparate o poți folosi

Ultravioletele cresc apetitul, dar previn creșterea în greutate, au descoperit dermatologii

Test de cultură generală. Cine și cum a inventat tăițeii instant?

Moleculele care dau savoare ciocolatei ar putea avea efecte nedorite pentru sănătate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase