Home » Știință » Efectul miraculos pe care îl are cafeaua pentru oamenii sedentari

Efectul miraculos pe care îl are cafeaua pentru oamenii sedentari

Publicat: 29.06.2024

Anii din viață petrecuți pe un scaun de birou sau pe canapea pot avea efecte mortale, însă consumul de cafea ar putea contracara acest stil de viață dăunător.

Un studiu efectuat pe mai mult de 10.000 de persoane din Statele Unite a descoperit că băutul de cafea zilnic ar putea proteja de efectele negative ale statului jos timp de șase sau mai multe ore pe zi.

Comparativ cu cei care nu beau cafea și care își petrec acest timp stând, cei sedentari care consumă cafea au de 1,58 ori mai puține șanse să moară din orice cauză, chiar și până la 13 ani mai târziu.

Cercetătorii de la Universitatea Soochow din China susțin că studiul lor este primul care evaluează modul în care beneficiile pentru sănătate ale cafelei ar putea contracara riscul crescut de deces asociat cu statul prelungit.

Analizând date naționale reprezentative pe termen lung din SUA, echipa a constatat că consumul de cafea anulează practic asocierea dintre stilurile de viață sedentare, decesul cauzat de boli cardiovasculare și mortalitatea din toate cauzele.

Cafeaua băută zilnic are un efect miraculos asupra persoanelor sedentare

Acest lucru este destul de incredibil, având în vedere că studiile sugerează că nici măcar episoadele de exerciții fizice nu pot proteja complet împotriva efectelor negative pe termen lung ale statului jos, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.

Dintre toți cei 10.639 de participanți evaluați în studiul actual, cei care stăteau mai mult de opt ore pe zi aveau un risc crescut de deces din toate cauzele și de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care stăteau mai puțin de patru ore pe zi.

Acest lucru susține cercetările anterioare, dar partea cu adevărat interesantă pe care niciun alt studiu nu a identificat-o înainte este că efectele nocive asociate statului existau „doar în rândul adulților care nu consumau cafea”, subliniază Science Alert.

Participanții cu un stil de viață sedentar care consumau cafea au beneficiat de un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de numărul de cești de cafea consumate zilnic.

Mai mult, cei care beau cea mai multă cafea (mai mult de două cești și jumătate pe zi) aveau, de asemenea, un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele comparativ cu persoanele care nu beau cafea, dar care stăteau cel puțin șase ore.

De ce are cafeaua un astfel de efect?

Constatările nu ne pot spune de ce cafeaua are acest efect potențial protector împotriva efectelor nocive asociate statului, dar studiile anterioare cu seturi mari de date au legat această băutură consumată la scară largă de vieți mai lungi și mai sănătoase în general.

Cafeina din sânge s-a dovedit a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

Chiar și cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți care pot ajuta la accelerarea metabolismului și la reducerea inflamației. Anumiți compuși din cafea ar putea, de asemenea, să protejeze creierul de boli degenerative, precum Parkinson.

Acestea sunt asocieri promițătoare, dar detaliile privind beneficiile pentru sănătate ale cafelei, cum ar fi doza ideală, trebuie explorate mai departe.

La începutul acestui an, un studiu a constatat că persoanele cu cancer colorectal care beau cel puțin cinci cești pe zi aveau o șansă cu 32% mai mică de revenire a bolii decât cei care beau mai puțin de două cești pe zi.

Mai mult, același studiu a constatat că trei până la cinci cești de cafea zilnic au fost asociate cu cea mai mare reducere a mortalității din toate cauzele. După mai mult de cinci cești, însă, beneficiile scădeau.

„Având în vedere faptul că cafeaua este un compus complex, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora acest compus miraculos”, concluzionează cercetătorii de la Soochow.

Studiul a fost publicat în revista BMC Public Health.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce înseamnă SPF?

O cercetătoare susține că bărbații, dar și alte mamifere, ar trăi mai mult prin castrare

Dependența de Internet afectează comportamentul și dezvoltarea adolescenților

Inteligența Artificială a găsit aproape un milion de surse de antibiotice în natură

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase