Fie că este proaspăt tocat, presărat sau infuzat în ulei, ingredientul din orice bucătărie s-a dovedit a ajuta la menținerea sub control atât a nivelului de zahăr din sânge, cât și a colesterolului.
O meta-analiză a 22 de studii anterioare, care a inclus 29 de studii randomizate, controlate, efectuate de cercetători de la Universitatea Southeast și Universitatea Xizang Minzu din China, confirmă că ingredientul din orice bucătărie, usturoiul, este asociat cu niveluri mai scăzute de glucoză și de anumite tipuri de molecule de grăsime.
Glucoza și lipidele sunt nutrienți esențiali pentru organism, furnizând energie și baza pentru o varietate de structuri. Dietele moderne pot duce adesea la excesul acestor substanțe, crescând riscul de probleme de sănătate. O serie de alte alegeri de stil de viață, de la consumul de alcool la rutinele de exerciții fizice, pot avea și ele un impact asupra nivelurilor de zahăr și grăsimi din organism.
„La indivizii sănătoși, metabolismul glucozei și al lipidelor este reglat cu precizie”, scriu cercetătorii în lucrare.
„Disfuncțiile metabolismului glucozei și al lipidelor pot duce la o serie de boli cronice, cum ar fi ateroscleroza, diabetul și boala ficatului gras”, continuă aceștia.
Usturoiul a fost asociat de mult timp cu sănătatea și a fost anterior legat de reglarea lipidelor și a nivelurilor de glucoză în studii izolate, punctează Science Alert.
Luând în considerare cercetarea în ansamblu, echipa a confirmat că efectele rămân pozitive. Cei care au inclus usturoiul în dieta lor au fost găsiți cu niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, indicator al unui control mai bun pe termen lung al glucozei, mai mult colesterol „bun” sub formă de lipoproteine cu densitate mare (HDL), mai puțin colesterol „rău” (lipoproteine cu densitate mică; LDL) și un colesterol total mai scăzut.
În mod interesant, nivelurile de trigliceride nu par a fi influențate.
Datele nu sunt suficient de cuprinzătoare pentru a dovedi o cauzalitate directă (cum ar fi că putem consuma mai mult usturoi pentru a reduce direct riscul de boli de inimă), dar asocierea sugerează puternic că ingredientul din orice bucătărie ar putea fi o modalitate gustoasă de a gestiona nivelurile de glucoză și de lipide.
Mai multe cercetări și studii mai concentrate ar putea ajuta la clarificarea exactă a mecanismelor implicate. Probele acoperite de meta-analiză au variat în durată de la trei săptămâni la un an și au inclus studii folosind diverse forme de usturoi: usturoi crud, extract de usturoi îmbătrânit și tablete de pudră de usturoi.
„Rezultatele au arătat că usturoiul are un efect benefic asupra glucozei și lipidelor din sânge la oameni, iar asocierea lor a fost semnificativă din punct de vedere statistic”, scriu cercetătorii.
În ceea ce privește motivele acestei asocieri, se crede că diferitele ingrediente active din usturoi ajută în diverse moduri, inclusiv prin reducerea stresului oxidativ, un tip de uzură celulară care poate duce la probleme precum bolile cardiovasculare.
Usturoiul include, de asemenea, un compus antioxidant numit alicină, care a fost anterior legat de gestionarea glucozei din sânge, a lipidelor din sânge și a microbiomului intestinal. Este probabil ca o combinație de efecte să fie responsabilă pentru rezultatele observate.
Este clar că dietele noastre au un impact major asupra sănătății, în bine sau în rău. Acum există și mai multe motive pentru a adăuga usturoiul pe lista alimentelor pe care ar trebui să le includem în dietă.
„Studiul oferă idei noi pentru dezvoltarea de produse naturale împotriva bolilor legate de metabolismul glucidelor și lipidelor”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în revista Nutrients.
Un implant a reușit să declanșeze regenerarea naturală a oaselor, arată un studiu
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?
Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată