O familie a dat în judecată NASA după un incident extraordinar
O familie din Naples, Florida, a dat în judecată NASA după un incident extraordinar petrecut pe 8 martie a.c., atunci când resturi din Stația Spațială Internațională au căzut din cer și au spart acoperișul casei lor, provocând daune semnificative în timp ce un membru al familiei se afla înăuntru.
„Sunt recunoscători că nimeni nu a suferit răni fizice în urma acestui incident, dar o situație de ‘aproape accident’ precum aceasta ar fi putut fi catastrofală”, a declarat Mica Nguyen Worthy, partener al firmei de avocatură Cranfill Sumner LLP, care îi reprezintă pe Alejandro Otero și familia sa.
„Clienții mei caută o compensație adecvată pentru a acoperi stresul și impactul pe care acest eveniment l-a avut asupra vieților lor”, a continuat ea.
Motivul pentru care o familie a dat în judecată NASA
Resturile spațiale pentru care familia a dat în judecată NASA erau inițial un palet de 2.600 de kilograme care conținea baterii vechi, eliminate de pe Stația Spațială Internațională pe 11 martie 2021. La scurt timp după aceea, NASA a declarat că obiectul va „orbita Pământul între doi și patru ani înainte de a arde inofensiv în atmosferă”.
Aproape trei ani mai târziu, acesta a intrat în atmosfera Pământului și o bucată i-a supraviețuit coborârii incendiare, prăbușindu-se în cele din urmă în casa din Florida.
NASA a analizat resturile și a confirmat că făceau parte din deșeurile spațiale eliberate de pe ISS în martie 2021.
Obiectul avea o fracțiune din dimensiunea sa originală, măsurând doar 10 centimetri lungime și cântărind 0,7 kilograme, dar a fost suficient de mare pentru a sparge acoperișul și a deteriora casa, potrivit Yahoo News.
O investigație este în desfășurare
Suportul recuperat face parte din echipamentul utilizat de NASA pentru montarea bateriilor Stației Spațiale Internaționale. Stâlpul i-a supraviețuit reintrării prin atmosfera Pământului pe 8 martie 2024 și a lovit o casă din Naples, Florida.
NASA a declarat că are în desfășurare o investigație pentru a determina cum au supraviețuit resturile călătoriei prin atmosfera Pământului și va lucra pentru a reduce riscul în viitor, o problemă care a devenit tot mai mare recent.
„Deșeurile spațiale reprezintă o problemă reală și serioasă din cauza creșterii traficului spațial în ultimii ani”, a spus Worthy. NASA are la dispoziție șase luni pentru a răspunde cererilor.
Vă recomandăm să citiți și:
Roverul Perseverance a găsit „floricele de porumb” pe Marte
Comportamentul neașteptat al stelelor pulsatoare ne-ar putea ajuta să măsurăm Universul
Ce se întâmplă atunci când stelele neutronice se ciocnesc?
Marea Pată Roșie de pe Jupiter s-ar fi format mai recent decât Statele Unite ale Americii