Home » Știință » Cele mai timpurii semne ale autismului, descoperite în cadrul unui experiment cu mini-creieri

Cele mai timpurii semne ale autismului, descoperite în cadrul unui experiment cu mini-creieri

Cele mai timpurii semne ale autismului, descoperite în cadrul unui experiment cu mini-creieri
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.07.2024

Unele persoane cu tulburări din spectrul autist prezintă simptome mai ușoare, dar alte cazuri mai „profunde” se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește abilitățile sociale, lingvistice și cognitive. Uneori, este nevoie de susținere pe tot parcursul vieții.

Un nou studiu pe mini-creieri creați în laborator oferă o perspectivă crucială asupra fundamentelor biologice din spatele acestei disparități enigmatice în autism, care ne-ar putea ajuta să înțelegem și să gestionăm mai bine această afecțiune neurologică diversă.

„Diferențele dintre originile embrionare ale acestor două subtipuri de autism trebuie înțelese de urgență”, spune neurologul Eric Courchesne de la Universitatea din California San Diego.

„Această înțelegere poate veni doar din studii precum al nostru, care dezvăluie cauzele neurobiologice ale provocărilor lor sociale și momentul în care acestea încep.”

Această cercetare, realizată de o echipă internațională de oameni de știință, a implicat utilizarea de celule stem pluripotente induse (iPSC), care pot fi reprogramate în orice tip de celulă, prelevate în siguranță din sângele a 10 copii mici cu autism și a 6 controale fără această afecțiune.

Autismul afectează aproximativ 1% din populație

Aceste iPSC au fost cultivate în organoizi corticali cerebrali sau BCO, care sunt modele 3D simplificate ale structurilor cerebrale. Oamenii de știință folosesc acești organoizi pentru a studia ce se întâmplă în organism în locul organelor vii – care, evident, nu pot fi îndepărtate.

Descoperirea crucială a studiului a fost că „mini-creierii” creați cu ajutorul iPSC-urilor de la copiii autiști au crescut cu aproximativ 40% în comparație cu unele controale neurotipice, scrie ScienceAlert.

În plus, dimensiunile mai mari și creșterea mai rapidă a BCO-urilor au fost asociate cu tipuri mai severe de autism, oferind o perspectivă asupra modului în care autismul se dezvoltă în stadiile incipiente ale formării creierului.

„Am constatat că, cu cât dimensiunea BCO embrionar este mai mare, cu atât simptomele sociale ale autismului la copil sunt mai severe ulterior”, spune Courchesne.

„Copiii mici care aveau autism profund, care este cel mai sever tip de autism, aveau cea mai mare creștere excesivă a BCO în timpul dezvoltării embrionare. Cei cu simptome sociale de autism ușor au avut doar o creștere excesivă ușoară.”

Descoperirea crucială a studiului

Cercetătorii au constatat că, de fapt, creșterea excesivă a BCO-urilor corespundea, de asemenea, creșterii excesive a părților sociale ale creierului copiilor cu autism mai sever, care prezentau un răspuns mai redus la stimularea socială.

„În special, acești copii mici cu autism profund și BCO-uri extinse aveau cortexuri auditive și somatosenzoriale primare substanțial extinse”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată. „O constatare care evidențiază și ajută la explicarea problemelor senzoriale și de atenție socială”.

Pe lângă numeroșii factori care contribuie la autism, o formă de suprastimulare a creșterii creierului ar putea fi implicată, chiar și în stadiul embrionar, iar cercetătorii pot acum să investigheze în continuare acest aspect.

În ultimii ani, înțelegerea noastră a autismului și a modului în care acesta afectează aproximativ 1% din populație – atât pozitiv, cât și negativ – s-a îmbunătățit masiv. Această cercetare ne aduce mai aproape de a afla cum începe.

Cercetarea a fost publicată în Molecular Autism.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Efectul fluturelui” ar putea explica unele dintre cauzele autismului

Ochii copiilor ar putea dezvălui dacă aceștia au autism

Un studiu a găsit legătura genetică dintre autism și sinestezie

Nivelurile mari de litiu din apă ar putea crește riscul de autism

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase