Home » Știință » Femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților? Iată ce spune știința!

Femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților? Iată ce spune știința!

Publicat: 29.06.2024

Există o credință comună conform căreia femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților, dar este acest lucru într-adevăr susținut de știință?

Femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților? De fapt, dovezile sunt mixte, în parte pentru că puține studii care abordează această întrebare au fost realizate într-un mod controlat riguros.

Totuși, datele colectate până în prezent sugerează că percepția și capacitatea de a regla temperatura corpului depind nu de sex, ci de trăsăturile fizice ale persoanei, în special de grăsimea corporală și de suprafața corpului.

Femeilor li se face frig mai ușor?

Multe cercetări anterioare par să susțină ideea că femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților. Aceste cercetări au inclus studii bazate pe sondaje care au investigat temperaturile preferate ale termostatelor în mediile de birou.

Cercetările sugerează, de asemenea, că, în medie, femeile au temperaturi centrale ale corpului ușor mai ridicate decât bărbații, dar mâinile, picioarele și urechile lor tind să fie mai reci. Acest lucru poate fi legat de cei doi hormoni sexuali principali ai femeilor: estrogenul și progesteronul. Estrogenul dilată vasele de sânge din extremități, permițându-i căldurii să scape; în același timp, progesteronul poate constrânge vasele de sânge din piele, crescând temperatura centrală, dar limitând fluxul de sânge către extremități, explică Live Science.

Această explicație sugerează de ce femeile ar putea simți mai mult frig decât bărbații, dar, din nou, probabil că există mai mulți factori în această poveste.

Cum își reglează corpul uman temperatura?

Mai multe studii recente bine concepute au constatat că reglarea temperaturii corpului unei persoane depinde mai puțin de sexul său și mai mult de trăsăturile fizice. De exemplu, într-un mic studiu publicat în jurnalul PNAS, oamenii de știință de la National Institutes of Health (NIH) din SUA au găsit dovezi că femeile și bărbații percep temperaturile într-un mod similar și nu prezintă diferențe majore bazate pe sex în modul în care răspund la frig.

„Am încercat să aflăm ce se întâmplă la temperatura la care oamenii încep să tremure; unde le este frig, dar nu tremură complet evident”, a spus autorul principal al studiului, Robert Brychta, om de știință la NIH.

În studiu, 12 femei și 16 bărbați, toți destul de slabi, au stat fiecare într-o cameră în timp ce oamenii de știință variu temperatura de la cald la răcoros, adică de la aproximativ 31 °C la aproximativ 17 °C. Participanții purtau ținute standardizate, precum și senzori care urmăreau activitatea electrică a mușchilor lor și temperaturile pielii lor.

Un „calorimetru” a măsurat cantitatea de oxigen pe care oamenii o respirau și dioxidul de carbon pe care îl expulzau; acest lucru i-a ajutat pe cercetători să urmărească cantitatea de energie consumată. Greutățile, înălțimile, procentajele de grăsime corporală și ratele metabolice bazale ale participanților au fost și ele înregistrate, deoarece acești factori influențează producția de căldură.

Participanții și-au evaluat percepția temperaturii camerei folosind o scară vizuală de la „foarte rece” la „foarte cald”.

Femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților? Iată ce arată datele!

Percepția temperaturii de către bărbați și femei a fost aceeași pe tot parcursul experimentului, iar participanții au tremurat în aceeași măsură la temperaturi mai reci. Cea mai scăzută temperatură pe care au putut-o tolera înainte de a tremura a fost aceeași, la aproximativ 20 – 21 °C.

Temperaturile pielii participanților au fost similare în timpul experimentului, deși, în medie, femeile aveau pielea ușor mai caldă decât bărbații. Alte măsurători fiziologice, cum ar fi activitatea electrică a mușchilor, au fost, de asemenea, aproape la fel, dar ratele metabolice bazale ale femeilor au fost ușor mai scăzute decât ale bărbaților.

La temperaturi reci, femeile au menținut temperaturi centrale ale corpului ușor mai ridicate decât bărbații. Acest lucru i se poate datora faptului că femeile, în medie, aveau procentaje mai mari de grăsime corporală decât bărbații și, prin urmare, mai multă izolație, au scris cercetătorii în lucrare. Temperatura la care corpurile femeilor au început să cheltuie energie pentru a se menține calde, ceea ce cercetătorii au numit temperatura critică inferioară, a fost și ea puțin mai scăzută decât a bărbaților, cu aproximativ 1 °C, în medie.

Concluzie

Luate împreună, rezultatele sugerează că femeile și bărbații reacționează la schimbările de temperatură într-un mod similar. Orice diferențe observate de la o persoană la alta se bazează pe diferențele individuale în ceea ce privește compoziția corporală.

„Interacțiunea dintre suprafața corporală și procentajul de grăsime corporală sunt cele care contribuie la nivelul la care se situează temperatura critică inferioară”, nu sexul unei persoane, a spus Brychta.

„Deși vedem unele diferențe între bărbați și femei, în realitate, este ca un punct individualizat”, continuă el. De exemplu, o femeie mai înaltă cu puțină grăsime corporală ar avea probabil o temperatură critică inferioară mai ridicată decât un bărbat mai mic cu mai multă grăsime corporală.

Studiul condus de Brychta și de colegii săi a fost de dimensiuni mici, dar începe să conteste ideea că femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților.

Vă recomandăm să citiți și:

Dependența de Internet afectează comportamentul și dezvoltarea adolescenților

Inteligența Artificială a găsit aproape un milion de surse de antibiotice în natură

Tratamentul mai puțin invaziv ar putea ajuta unii pacienți care suferă de cancer

Un nou gel contraceptiv masculin funcționează mai rapid și mai bine

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase