Planeta noastră s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Pentru a înțelege această istorie incredibil de lungă, trebuie să studiem rocile și mineralele.
Unele dintre cele mai vechi roci de pe Pământ se găsesc în districtul Murchison din Australia de Vest, la 700 de kilometri nord de Perth. Acestea au fost datate la aproape 4 miliarde de ani vechime.
Scoarța antică din Australia este esențială pentru înțelegerea începuturilor Pământului, deoarece ne vorbește despre modul în care s-a format și a evoluat scoarța continentală.
Scoarța continentală formează fundația maselor de uscat în care trăiesc oamenii, susținând ecosistemele și furnizând resurse esențiale pentru civilizație. Fără ea nu ar exista apă dulce. Este bogată în resurse minerale precum aurul și fierul, ceea ce o face semnificativă din punct de vedere economic.
Cu toate acestea, explorarea crustei continentale antice nu este ușoară. Cea mai mare parte a acesteia este adânc îngropată sau a fost intens modificată de mediul său. Există doar câteva zone expuse în care cercetătorii pot observa direct această crustă antică. Pentru a înțelege vârsta și compoziția acestei cruste antice ascunse, oamenii de știință se bazează adesea pe metode indirecte, cum ar fi studierea mineralelor erodate conservate în bazinele suprapuse sau utilizarea teledetecției undelor sonore, magnetismului sau gravitației.
Cu toate acestea, ar putea exista o altă modalitate de a privi în scoarța profundă și, cu puțin noroc, chiar de a o eșantiona.
Scoarța planetei noastre este frecvent tăiată de bucăți de magmă, bogate în fier și magneziu, care se pot întinde de la scoarța superioară până la mantaua Pământului. Aceste structuri, cunoscute sub numele de diguri, pot proveni de la adâncimi de cel puțin 50 de kilometri (mult mai adânci chiar și decât cea mai adâncă gaură de foraj, care se întinde pe doar 12 kilometri).
Acestea pot capta mici cantități de minerale din adâncuri și le pot transporta până la suprafață, unde le putem examina.
În studiul recent, s-au descoperit dovezi ale existenței unor roci îngropate străvechi prin datarea granulelor de zircon din unul dintre aceste diguri. Zirconul conține urme de uraniu, care în timp se transformă în plumb. Prin măsurarea precisă a raportului dintre plumb și uraniu în granulele de zircon, putem spune cu cât timp în urmă s-a cristalizat granula respectivă.
Această metodă a arătat că, de fapt, cristalele de zircon din dig datează de acum 3,44 miliarde de ani, scrie ScienceAlert.
Zirconii sunt încapsulați într-un mineral diferit, numit titanit, care este mai stabil din punct de vedere chimic decât zirconii din diguri.
Stabilitatea armurii de titanit a protejat vechile cristale de zircon în timpul schimbărilor condițiilor chimice, de presiune și temperatură, pe măsură ce digul a urcat. Cristalele de zircon neblindate au fost puternic modificate în timpul călătoriei, ștergându-le înregistrările izotopice.
Diamantul, datat el însuși la o vechime de aproximativ 1,4 miliarde de ani, a oferit o fereastră unică către crusta antică, care altfel ar fi rămas ascunsă. De asemenea, s-au găsit granule de zircon vechi similare mai la nord, în nisipul râului Swan, care trece prin Perth și drenează aceeași regiune, confirmând și mai mult vârsta și originea acestor materiale vechi.
Rezultatele extind zona cunoscută de crustă antică, recunoscută anterior în zona Narryer din districtul Murchison.
Unul dintre motivele pentru care este important să înțelegem crusta profundă este acela că adesea găsim metale la granițele dintre blocurile acestei cruste. Astfel, cartografierea acestor blocuri poate ajuta la delimitarea zonelor de investigat pentru potențialul minier.
Locul în care scoarța Pământului s-a răsturnat!
Un rezervor uriaș de apă, descoperit adânc sub scoarța Pământului
Un cvadrilion de tone de diamante s-ar putea afla sub scoarța Pământului