Cercetătorii au inversat leziunile sinapselor cauzate de Alzheimer la șoareci

01 07. 2024, 13:00

Oamenii de știință din Japonia susțin că au inversat leziunile sinapselor cauzate de Alzheimer la șoareci de laborator, restabilind funcționarea sănătoasă a sinapselor, părți critice ale neuronilor care le trimit mesaje chimice altor neuroni.

Modul în care cercetătorii au inversat leziunile sinapselor cauzate de Alzheimer a constat în dezvoltarea unei peptide sintetice, un mic pachet de aminoacizi (un fel de mini-proteină), și injectarea acesteia în nările șoarecilor.

Experimentul a fost detaliat într-un studiu publicat în revista Brain Research.

Leziunile sinapselor cauzate de Alzheimer, inversate printr-un nou tratament

Evident, șoarecii sunt foarte diferiți de oameni. Dar dacă studiile clinice cu participanți umani vor avea succes, ar putea duce la un nou tratament pentru boala Alzheimer, o afecțiune degenerativă tragică care afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

„Sperăm cu tărie că peptida noastră va trece de teste și va ajunge la pacienții cu boala Alzheimer (AD) fără multă întârziere și va ameliora simptomele lor cognitive, care reprezintă principala preocupare a pacienților și a familiilor acestora”, a declarat profesorul de neuroștiințe Tomoyuki Takahashi, de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa (Japonia), cercetătorul principal al studiului.

Pentru studiu, oamenii de știință s-au concentrat pe modul în care proteina tau perturbă comunicarea chimică dintre neuroni.

În boala Alzheimer, tau se acumulează în creier și interferează cu procesele normale din sinapse prin consumul unui tip de enzimă numită dinamină, un component cheie în funcționarea sinaptică sănătoasă a neuronilor.

Când va fi disponibil tratamentul?

Injectarea peptidei pare să prevină această interacțiune cu dinamina, ceea ce duce la inversarea simptomelor bolii Alzheimer la șoareci și restabilirea funcției cognitive, atât timp cât tratamentul este aplicat devreme.

Membrii echipei de cercetare sunt foarte optimiști că studiul ar putea fi transformat într-un medicament viabil pentru tratarea acestei boli devastatoare, dar recunosc că va dura mult timp. Trecerea de la experimentele pe șoareci la studiile clinice și apoi la un medicament disponibil comercial poate dura decenii, notează Futurism.

„Vaccinul împotriva coronavirusului ne-a arătat că tratamentele pot fi dezvoltate rapid, fără a sacrifica rigoarea științifică sau siguranța”, a declarat Chia-Jung Chang, de la Institutul Okinawa.

„Nu ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple la fel de repede, dar știm că guvernele, mai ales în Japonia, doresc să abordeze boala Alzheimer, care afectează atât de mulți oameni. Și acum, am învățat că este posibil să inversăm declinul cognitiv în mod eficient dacă este tratat într-un stadiu incipient”, a încheiat Chang.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperire revoluționară: Scanerele cerebrale prezic demența cu 9 ani înainte de apariție

Noi cercetări arată că femeile sunt mai bine adaptate pentru viața în spațiul cosmic

Un senzor implantat în creier ar putea detecta cancerul și traumatismele

Un sindrom misterios și rar face ca organismul uman să „producă” alcool