Home » Știință » Aproape 2.000 de copii mor în fiecare zi din cauza poluării aerului, potrivit unui raport

Aproape 2.000 de copii mor în fiecare zi din cauza poluării aerului, potrivit unui raport

Publicat: 27.06.2024

Aproape 2.000 de copii sub cinci ani mor în fiecare zi din cauza poluării aerului, care a depășit condițiile precare de igienă și lipsa apei potabile și a devenit al doilea factor de risc pentru sănătatea copiilor din întreaga lume.

Mai mult de 8 milioane de decese, ale copiilor și adulților, au fost cauzate de poluarea aerului în 2021, potrivit unui nou studiu al Institutului pentru Efecte asupra Sănătății (HEI), în condițiile în care atât poluarea exterioară, cât și cea interioară continuă să aibă un impact tot mai mare asupra sănătății.

Aerul murdar este acum al doilea cel mai mare ucigaș la nivel global, depășind consumul de tutun și fiind al doilea după hipertensiunea arterială, ca factor de risc de deces în rândul populației generale. În rândul copiilor sub cinci ani, poluarea aerului este al doilea factor de risc pentru mortalitate, după malnutriție.

Raportul „State of Global Air” din acest an, publicat de HEI și realizat în parteneriat cu Unicef, arată că, de fapt, copiii din țările sărace suferă unele dintre cele mai grave efecte, rata mortalității legate de poluarea aerului la cei sub cinci ani fiind de 100 de ori mai mare în cea mai mare parte a Africii decât în țările cu venituri ridicate.

Pallavi Pant, autorul principal al raportului și șef al departamentului de sănătate globală de la HEI, a subliniat inegalitățile uriașe pe care le-a descoperit raportul, scrie The Guardian.

Al doilea factor de risc pentru sănătatea copiilor din întreaga lume

„O prea mare parte din povară este suportată de copiii mici, de populațiile mai în vârstă și de țările cu venituri mici și medii”, a spus ea.

Particulele minuscule numite PM2,5 – ceea ce înseamnă că au un diametru mai mic de 2,5 micrometri – sunt vinovate pentru mai mult de 90% din decesele cauzate de poluarea atmosferică la nivel mondial, a constatat raportul. Particulele PM2,5 pot pătrunde în sânge și s-a constatat că pot afecta organele din tot corpul. S-a constatat că acestea sunt asociate nu numai cu bolile pulmonare, ci și cu bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, demența și avorturile spontane.

„Lipsa noastră de acțiune are efecte profunde asupra generației următoare, în special asupra sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții. Urgența globală este de netăgăduit. Este imperativ ca guvernele și întreprinderile să ia în considerare aceste estimări și datele disponibile la nivel local și să le folosească pentru a informa acțiuni semnificative, axate pe copii, pentru a reduce poluarea aerului și a proteja sănătatea copiilor”, a explicat Kitty van der Heijden, director executiv adjunct al Unicef.

„O mare parte din povară este suportată de copiii mici”

Impactul crizei climatice înrăutățește, de asemenea, calitatea aerului, potrivit HEI. Raportul a constatat că „pe măsură ce secetele devin tot mai severe și mai prelungite, iar terenurile devin tot mai uscate, incendiile fac ravagii în pădurile odinioară înfloritoare, iar furtunile de praf au impact asupra câmpiilor vaste, umplând aerul cu particule care persistă pentru perioade lungi de timp”.

Temperaturile mai ridicate din timpul verii pot, de asemenea, agrava impactul poluanților din aer, cum ar fi oxizii de azot, care, la temperaturi ridicate, se pot transforma mai ușor în ozon, un gaz iritant atunci când este respirat. Expunerea pe termen lung la ozon a contribuit la aproape o jumătate de milion de decese în 2021, potrivit raportului.

Combaterea poluării aerului ar putea avea, de asemenea, efecte benefice asupra climei. Aproximativ o jumătate de milion de decese de copii în 2021 au fost legate de aerul murdar din interior, în principal ca urmare a gătitului cu combustibili murdari, inclusiv biomasă, cărbune sau parafină. Trecerea la combustibili mai curați ar putea reduce în mod considerabil emisiile de PM2,5, precum și emisiile de dioxid de carbon.

Aproximativ 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume nu au acces la combustibili curați pentru gătit. Agenția Internațională a Energiei estimează că este nevoie de aproximativ 4 miliarde de dolari pe an până în 2030 pentru a rezolva această problemă numai în Africa Subsahariană.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență

Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu

Poluarea aerului are o legătură „semnificativă” cu numărul de sinucideri

New Delhi, acoperit de o ceață toxică. Poluarea atinge niveluri „severe”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase