Home » Știință » Roverul Perseverance a găsit „floricele de porumb” pe Marte

Roverul Perseverance a găsit „floricele de porumb” pe Marte

Roverul Perseverance a găsit „floricele de porumb” pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech/ASU
Publicat: 24.06.2024

După luni întregi de explorat, Perseverance a ajuns în sfârșit la „Bright Angel”, descoperind o rocă cu o textură ciudată.

Echipa plănuiește acum să urce panta pentru a descoperi originea acestor roci de pe suprafața planetei Marte. După ce a finalizat o cercetare a bolovanilor intriganți și diverși de la „Mount Washburn”, roverul s-a îndreptat spre nord, parcând chiar în fața unei expuneri de rocă stratificată de tonuri deschise.

Acest lucru a oferit echipei o primă vedere de aproape a rocilor care alcătuiesc „Bright Angel”, astfel că Perseverance s-a oprit pentru a realiza imagini, înainte de a se îndrepta spre vest către un afloriment mai mare și mai accesibil, unde roverul va efectua o explorare detaliată.

Echipa plănuiește să descopere originea acestei secvențe de roci

Perseverance a ajuns la baza acestui afloriment în solul 1175, iar geologii din echipa științifică au fost hipnotizați de texturile ciudate ale rocilor cu tonuri deschise găsite acolo. Aceste roci sunt pline de creste ascuțite și se pare că aici sunt mai multe.

În plus, unele roci sunt dens împachetate cu sfere mici, iar ei au numit în glumă această textură „popcorn” sau „floricele de porumb”.

Împreună, aceste caracteristici sugerează că apele subterane au curs prin aceste roci după ce au fost așezate, scrie Phys.org.

Rocile sunt pline de creste ascuțite

În continuare, Perseverance va urca treptat pe întinderea de roci și va efectua măsurători pe măsură ce urcă.

Instrumentul de abraziune va fi folosit pentru a examina mai îndeaproape și pentru a obține informații chimice detaliate cu ajutorul instrumentelor de pe brațul roverului.

Cu aceste date, echipa va decide dacă va lua sau nu probe. După ce explorarea la „Bright Angel” va fi finalizată, se va merge spre sud, traversând Neretva Vallis și va explora un sit numit „Serpentine Rapids”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Perseverance „a cucerit” un nou teritoriu pe Marte! Unde a ajuns acum roverul?

Roverul Perseverance ar fi găsit deja viață pe Marte

Un „diavol de praf” uriaș, filmat de roverul Perseverance pe planeta Marte

Roverul Perseverance a doborât recordul de producție de oxigen pe Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase