Home » Știință » Vehiculele autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni, cu două mari excepții

Vehiculele autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni, cu două mari excepții

Publicat: 23.06.2024

Doi ingineri de la University of Central Florida (SUA) a descoperit că vehiculele autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni, cu excepția a două condiții.

În studiul lor, publicat în revista Nature Communications, Mohamed Abdel-Aty și Shengxuan Ding au analizat datele privind accidentele auto din California din perioada 2016-2022, comparând siguranța vehiculelor autonome cu cea a vehiculelor operate de oameni.

În ultimii ani, accidentele care implică vehicule autonome au fost raportate pe larg de către mass-media, dând impresia că astfel de vehicule ar putea fi nesigure sau mai puțin sigure decât vehiculele conduse de oameni.

Vehiculele autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au analizat statisticile privind accidentele din California, un stat american care a permis circulația liberă a mii de vehicule autonome pe drumurile publice timp de câțiva ani, dar numai dacă au fost autorizate de producătorul vehiculului. Cercetătorii au examinat datele despre accidente pentru 2.100 de vehicule autonome și 35.113 vehicule conduse de oameni și au comparat ratele de accidente în diferite scenarii, relatează Tech Xplore.

Cercetătorii au descoperit că, în majoritatea condițiilor, vehiculele autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni. Cu alte cuvinte, sugerează că șansele unui accident într-un vehicul autonom erau mai mici decât pentru vehiculele conduse de oameni în situații similare.

În ce situații eșuează sistemele autonome?

Totuși, oamenii de știință au identificat două scenarii în care mașinile conduse de oameni erau mai sigure: la răsărit/apus și în viraje. Condițiile de lumină scăzută, cum ar fi apusul sau răsăritul, păreau să producă confuzie pentru senzorii vehiculelor autonome. Aceeași confuzie era produsă și în condițiile complicate care pot apărea în timpul virajelor.

Cercetătorii sugerează că evidențierea punctelor slabe ale vehiculelor autonome ar trebui să ducă la eforturi ale producătorilor de vehicule pentru a rezolva aceste probleme, făcându-le în final mai sigure. Ei menționează, de asemenea, că pe măsură ce tehnologia se maturizează, vehiculele vor deveni mai sigure.

Oamenii de știință mai sugerează că sunt necesare mai multe studii pentru a asigura îmbunătățiri continue ale vehiculelor conduse autonom, mai ales având în vedere că majoritatea producătorilor auto importanți au planuri de a elimina treptat mașinile conduse de oameni în anii următori.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce folosim căștile atât de des și cât de important este să ne reconectăm la zgomotul din jur

Record mondial al panourilor solare, stabilit cu un „material miraculos”

Oamenii de știință au creat cea mai subțire lentilă de pe Pământ

Ingredientul adăugat în beton care ar putea aduce beneficii pentru sănătate și mediu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase