În curând, Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul
În curând, Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul la pacienți, permițând astfel un tratament mai precoce. Cancerul rămâne una dintre cele mai mari provocări medicale, cu peste 19 milioane de cazuri și 10 milioane de decese anual. Natura evolutivă a cancerului face dificilă tratarea tumorilor în stadiu avansat.
Studiul a fost publicat în Biology Methods & Protocols.
Informațiile genetice sunt codificate în ADN prin modele formate din cele patru baze, notate cu A, T, G și C, care compun structura sa. Schimbările de mediu din afara celulei pot cauza modificarea unor baze de ADN prin adăugarea unui grup metil. Acest proces se numește „metilare a ADN-ului”.
Fiecare celulă deține milioane de astfel de semne de metilare a ADN-ului. Cercetătorii au observat schimbări în aceste semne în dezvoltarea timpurie a cancerului; acestea ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului. Este posibil să se examineze care baze din ADN sunt metilate în cazurile de cancer și în ce măsură, comparativ cu țesutul sănătos.
Identificarea semnăturilor specifice de metilare a ADN-ului indicatoare pentru diferite tipuri de cancer este comparabilă cu căutarea unui ac în carul cu fân. Dar Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul.
Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul mai devreme, ducând la rezultate mai bune pentru pacienți
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Imperial College London, ambele din Anglia, au antrenat un model AI folosind o combinație de machine learning și deep learning, pentru a analiza modelele de metilare a ADN-ului și a identifica 13 tipuri diferite de cancer (printre care cancerul de sân, de ficat, de plămâni și de prostată) din țesuturi non-canceroase cu o acuratețe de 98,2%.
Acest model se bazează pe probe de țesut (nu pe fragmente de ADN din sânge) și necesită antrenament și testare suplimentară pe o colecție mai diversificată de probe de biopsie pentru a fi pregătit pentru utilizarea clinică.
Cercetătorii consideră că un aspect important al acestui studiu a fost utilizarea unui model AI explicabil și interpretabil, care a oferit perspective asupra raționamentului din spatele predicțiilor sale. Aceștia au explorat mecanismele interne ale modelului și au arătat că acesta întărește și îmbunătățește înțelegerea proceselor subiacente care contribuie la cancer, scrie Medical Xpress.
Identificarea acestor modele neobișnuite de metilare (posibil din biopsii) le-ar putea permite furnizorilor de servicii medicale să detecteze cancerul devreme. Acest lucru ar putea îmbunătăți dramatic rezultatele pacienților, deoarece majoritatea cancerelor sunt tratabile sau vindecabile dacă sunt detectate suficient de devreme.
„Metodele computaționale, cum ar fi acest model, printr-un antrenament mai bun pe date mai variate și testare riguroasă în clinică, vor oferi în cele din urmă modele AI care îi pot ajuta pe medici la detectarea și screeningul precoce al cancerelor. Acest lucru va oferi rezultate mai bune pentru pacienți”, a declarat autorul principal al studiului, Shamith Samarajiwa.
Vă recomandăm să citiți și:
Efectele caniculei asupra nașterilor, dezvăluite într-un studiu ce a durat 25 de ani
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol
Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență