O descoperire făcută de cercetătorii de la Universitatea din Houston (SUA) a scos la iveală un dezechilibru energetic masiv pe Saturn, aruncând o nouă lumină asupra științei și evoluției planetare și punând la îndoială modelele climatice existente pentru giganții gazoși ai Sistemului Solar. Descoperirile apar în publicația Nature Communications.
„Este pentru prima dată când un dezechilibru energetic global la scară sezonieră a fost observat pe un gigant gazos”, a declarat Liming Li, profesor de fizică în cadrul Colegiului de Științe Naturale și Matematică al UH.
„Acest lucru nu numai că ne oferă noi informații despre formarea și evoluția planetelor, dar schimbă și modul în care ar trebui să ne gândim la știința planetară și atmosferică”.
Utilizând date de la misiunea sondei Cassini, Xinyue Wang, doctorand în anul al treilea la Departamentul de Științe ale Pământului și ale Atmosferei din cadrul NSM, a descoperit un dezechilibru energetic sezonier semnificativ și necunoscut anterior pe Saturn.
„Fiecare planetă primește energie de la Soare sub formă de radiații solare și pierde energie prin emiterea de radiații termice”, a declarat Wang. „Dar Saturn, ca și ceilalți giganți gazoși, are un alt aport de energie sub forma căldurii interne profunde care îi afectează structura termică și clima.”
Dezechilibrul se datorează excentricității orbitale mari a lui Saturn, care variază cu aproape 20% de la afeliu (punctul de pe orbită cel mai îndepărtat de Soare) la periheliu (punctul de pe orbită cel mai apropiat de Soare), ceea ce duce la variații sezoniere uriașe în energia solară absorbită. Spre deosebire de Saturn, Pământul nu se confruntă cu un dezechilibru energetic sezonier semnificativ din cauza excentricității sale orbitale foarte mici.
„Pământul are un potențial energetic măsurabil, dar acesta este determinat în principal de energia solară absorbită și de energia termică emisă”, a declarat profesorul de științe atmosferice Xun Jiang. „Căldura internă a Pământului este neglijabilă, iar anotimpurile sale durează doar câteva luni, în comparație cu anotimpurile care durează câțiva ani pe Saturn”.
Datele sugerează, de asemenea, că bugetul energetic dezechilibrat al lui Saturn joacă un rol cheie în dezvoltarea furtunilor gigantice, care reprezintă un fenomen meteorologic dominant în sistemul atmosferic al planetei. Aceste date ar putea oferi, de asemenea, unele informații despre vremea de pe Pământ, scrie Phys.org.
„Din câte știm noi, rolul bugetului energetic în dezvoltarea furtunilor de pe Pământ nu a fost examinat pe deplin, așa că intenționăm să investigăm și acest aspect pentru a vedea dacă există o legătură”, a declarat Wang.
Misiunea Cassini, un efort ambițios de colaborare între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană, a fost lansată în 1997 și a explorat Saturn, inelele și lunile sale timp de aproape 20 de ani. Profesorul Li a fost ales ca om de știință participant pentru a monitoriza trei instrumente de la bordul navei care au observat bugetul de energie radiantă al lui Saturn.
Wang, împreună cu colegii săi absolvenți Larry Guan și Thishan D. Karandana G și Ronald Albright, au realizat studiul, consiliați de profesorii Li și Jiang.
„În modelele și teoriile actuale ale atmosferei, climei și evoluției giganților gazoși, se presupune că bugetul energetic global este echilibrat”, a declarat Wang. „Dar credem că descoperirea noastră a acestui dezechilibru energetic sezonier necesită o reevaluare a acestor modele și teorii”.
Echipa lui Li are acum în vizor ceilalți giganți gazoși, inclusiv Uranus, unde este planificată o misiune de sondare emblematică în următorul deceniu.
În urmă cu 369 de ani a fost descoperită Titan, cea mai mare lună a lui Saturn
Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ascunde un secret
Inelele lui Saturn vor dispărea în 2025 din cauza unui fenomen cosmic
„Marile pete albe” de pe Saturn produc semnale radio pe care oamenii de știință nu le pot explica