Home » Știință » Inteligența Artificială ajută la detectarea bolii Parkinson cu 7 ani înainte de apariția simptomelor

Inteligența Artificială ajută la detectarea bolii Parkinson cu 7 ani înainte de apariția simptomelor

Publicat: 01.07.2024

Cercetătorii de la UCL și de la University Medical Center Goettingen au dezvoltat un test de sânge care utilizează inteligența artificială pentru a prezice boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Boala Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă caracterizată prin tremurături, rigiditate și încetineală a mișcărilor, este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. Diagnosticarea timpurie a fost o provocare, dar un nou studiu aduce vești promițătoare.

În prezent, diagnosticarea bolii Parkinson se bazează pe observarea simptomelor legate de mișcare. În momentul în care acestea apar, în creier s-au produs deja leziuni semnificative. Cu toate acestea, acest nou test de sânge are potențialul de a revoluționa tratamentul bolii Parkinson.

„Pe măsură ce noi terapii devin disponibile”, spune profesorul Kevin Mills, unul dintre autorii principali ai studiului, „trebuie să diagnosticăm pacienții înainte ca aceștia să dezvolte simptome”.

Depistarea timpurie ar permite medicilor să intervină înainte ca boala să progreseze semnificativ, putând încetini sau chiar opri dezvoltarea acesteia. Testul alimentat de inteligența artificială analizează un panel de opt biomarkeri din sânge despre care se știe că sunt modificați la pacienții cu Parkinson, scrie InterestingEngineering.

Afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial

Într-o interacțiune cu Interesting Engineering, Mills a explicat că au efectuat un screening amănunțit al proteinelor din sânge pentru a descoperi noi biomarkeri și, ulterior, i-au selectat pe cei deja sugerați de cercetările existente.

În cadrul unui studiu clinic, algoritmul de învățare automată a atins o precizie uimitoare de 100% în diagnosticarea bolii. Cercetătorii au făcut apoi un pas mai departe, investigând capacitatea testului de a prezice evoluția viitoare a bolii Parkinson.

Studiul s-a concentrat pe pacienții cu tulburare de comportament în somn cu mișcări rapide ale ochilor (iRBD), o afecțiune în care indivizii își pun în scenă fizic visele. Aproximativ 75-80% dintre pacienții cu iRBD dezvoltă în cele din urmă o sinucleinopatie, un grup de afecțiuni cerebrale marcate de acumularea proteinei alfa-sinucleină, care include Parkinson.

Instrumentul de inteligență artificială a analizat probe de sânge de la acești pacienți și a identificat că 79% dintre profilurile sanguine ale pacienților cu iRBD corespundeau cu cele ale persoanelor cu Parkinson.

Chiar mai impresionant, cercetătorii au urmărit acești pacienți timp de zece ani. Predicțiile AI s-au adeverit, echipa identificând corect 16 persoane care au dezvoltat Parkinson, unele chiar cu șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Diagnosticarea bolii se bazează pe observarea simptomelor legate de mișcare

Această perioadă extinsă de urmărire întărește validitatea testului și subliniază potențialul său de intervenție timpurie. Echipa de cercetare perfecționează în mod activ testul.

„Prin determinarea a 8 proteine din sânge, putem identifica potențialii pacienți cu Parkinson cu ani înainte. Acest lucru înseamnă că terapiile ar putea fi administrate într-un stadiu mai timpuriu, ceea ce ar putea încetini progresia bolii sau chiar împiedica apariția acesteia”, a explicat Dr. Michael Bartl, co-autorul principal.

Acești biomarkeri nu sunt doar instrumente de diagnosticare; ei reprezintă ținte potențiale pentru dezvoltarea viitoare a medicamentelor.

Profesorul Kailash Bhatia, un alt coautor, conduce eforturile de validare a acurateței testului în cazul populațiilor cu risc ridicat, cum ar fi persoanele cu mutații genetice legate de Parkinson. Echipa caută, de asemenea, finanțare pentru a dezvolta un test mai simplu, care ar putea permite o detectare și mai timpurie, depășind fereastra actuală de șapte ani, potrivit comunicatului de presă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson

Simptomele bolii Parkinson apar cu mult înainte de diagnosticare

Simptomele bolii Parkinson ar putea fi inversate cu praf de aur

Boala Parkinson începe mai devreme decât credeau până acum cercetătorii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase