Ce poți face ca oamenii să te placă mai mult? Folosește-ți mușchii feței!
Un nou studiu arată ce poți face ca oamenii să te placă mai mult. Conform acestuia, a fi expresiv facial în timpul interacțiunilor cu alții are „avantaje sociale” distincte. Mai simplu spus: persoanele expresive sunt mai probabil să fie apreciate de cele cu care interacționează.
Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.
Ce poți face ca oamenii să te placă mai mult? „Dovezile noastre arată că expresivitatea facială este legată de rezultate sociale pozitive”, a declarat Eithne Kavanagh, autoare a studiului și cercetătoare la Universitatea Nottingham Trent (NTU; din Anglia), unde a fost realizată cercetarea.
„Sugerează că persoanele mai expresive au mai mult succes în atragerea partenerilor sociali și în construirea relațiilor”, continuă ea.
Kavanagh a adăugat că expresivitatea „ar putea fi importantă și în rezolvarea conflictelor”.
Studiul a constat, de fapt, din două experimente separate, numite „Studiul 1” și „Studiul 2”.
Ce poți face ca oamenii să te placă mai mult? Iată ce au aflat cercetătorii!
Pentru Studiul 1, cercetătorii NTU au acționat ca participanți în timp ce înregistrau o serie de apeluri video semi-structurate cu un total de 52 de participanți. Aceste conversații au fost bazate pe interacțiuni sociale cotidiene și au fost concepute pentru a evoca răspunsuri emoționale naturale, cum ar fi fericirea, surpriza, furia, jena și altele; și comportamente, cum ar fi ascultarea sau reasigurarea.
Conform studiului, după aceste apeluri inițiale semi-structurate, cei 52 de participanți non-cercetători au fost rugați să se înregistreze separat în timp ce încercau să atingă anumite obiective sociale, cum ar fi „să pară prietenoși” sau „să fie în dezacord fără a fi neplăcuți”, printre altele. Aceste clipuri le-au fost apoi prezentate altor 176 de indivizi, care au evaluat participanții din videoclipuri pe baza lizibilității și simpatiei. Între timp, cercetătorii au folosit un sistem numit Facial Action Coding System (FACS) pentru a măsura cât de mult se mișca fața fiecărui participant în timpul diverselor interacțiuni.
Pentru Studiul 2, cercetătorii NTU au analizat un set de date mai mare de conversații video nestructurate între 1.456 de străini, în care acei străini s-au evaluat reciproc din nou pe baza simpatiei după interacțiunile lor. Apoi, din nou, cercetătorii au folosit FACS pentru a măsura mișcarea facială.
„În interacțiunile noastre sociale zilnice, fețele noastre și ale altora se mișcă”, au scris cercetătorii în studiu, adăugând că „există o multitudine de informații care pot fi schimbate prin mișcarea facială și folosim acest schimb pentru a naviga în diverse peisaje sociale”.
O constatare neașteptată
În general, conform cercetării, rezultatele studiului au arătat că participanții care erau cei mai expresivi au fost evaluați ca fiind cei mai lizibili și cei mai plăcuți, iar ambele calități s-au tradus în rezultate sociale favorabile. Acest lucru a fost adevărat chiar și în scenarii de negociere, așa că data viitoare când încerci să negociezi ceva, s-ar putea să vrei să renunți la „fața de poker”!
Cercetătorii au sugerat că expresivitatea ar putea fi legată și de alte trăsături de personalitate, precum sociabilitatea și, în mod interesant, de nevroticism.
„Cercetarea noastră arată că persoanele care sunt mai expresive facial par să fie, de asemenea, mai agreabile, extrovertite și nevrotice”, a spus Kavanagh.
„Credem că este posibil ca expresivitatea facială să fie legată de natura mai socială a acestor trăsături; persoanele mai agreabile și extrovertite sunt mai orientate social, iar persoanele mai nevrotice ar putea fi mai anxioase social… astfel încât aceste persoane ar putea folosi expresivitatea facială pentru a se lega social de alții”, declară cercetătoarea, citată de Futurism.
Cu alte cuvinte, ar putea fi adevărat că cei care sunt anxioși social folosesc o expresivitate pronunțată pentru a ascunde o neliniște, ceea ce, conform studiului, pare să funcționeze foarte bine. În acest sens, cercetătorii cred, de asemenea, că oamenii ar fi evoluat pentru a fi expresivi ca rezultat al rezultatelor sociale pozitive.
Așadar, ce poți face ca oamenii să te placă mai mult? Zâmbește! Râzi! Ridică sprâncenele! Scutură capul! Deschide ochii larg când ești surprins! Conform acestei cercetări, oamenii vor răspunde pozitiv.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?
Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată
Medicamentul care „topește” tumorile, un moment de cotitură în vindecarea cancerului