Brânza ne face fericiți și ar putea avea și beneficii pentru sănătate

24 06. 2024, 12:00

O analiză genetică amplă a descoperit că persoanele cu o stare mintală mai bună tind să trăiască mai mult și mai sănătos, iar anumite alegeri de stil de viață, precum consumul de brânză, ar putea juca un rol semnificativ în acest efect. Se pare că brânza ne face fericiți!

Cercetătorii din China nu au analizat genele a milioane de europeni doar pentru a arăta că brânza ne face fericiți, dar acesta este unul dintre rezultatele mai captivante. Cine nu și-ar dori să fie informat că consumul de brânză îl va ajuta să trăiască mai mult și mai sănătos?

Totuși, descoperirile nu se rezumă doar la consumul de alimente care te fac să te simți fericit.

Brânza ne face fericiți! Ce efecte are asupra sănătății?

Studii observaționale anterioare au constatat că fericirea poate avea un impact asupra modului în care o persoană îmbătrânește, chiar mai mult decât fumatul. Însă acestea sunt doar asocieri care ar putea fi influențate și de alți factori, precum statutul socioeconomic.

Studiul actual este diferit. Folosește o metodă analitică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care este un instrument valoros pentru a explora ce factori ne influențează genele și duc la anumite rezultate de sănătate.

Este una dintre puținele metode pe care cercetătorii le pot utiliza pentru a prezice un efect cauzal potențial fără a trebui să desfășoare un studiu clinic.

În opt seturi de date diferite din Europa, fiecare dintre ele incluzând între 38.000 și 2,4 milioane de indivizi, cercetătorii au găsit dovezi cauzale potențiale că o stare de bine mintală, măsurată prin satisfacția vieții, dispoziție, nevroticism și simptome depresive, poate ajuta la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

„Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare că îmbunătățirea stării mintale este o cale viabilă către îmbătrânirea sănătoasă, indiferent de statutul socioeconomic al individului”, concluzionează autorii.

Un efect mai mare decât cel dat de fructe

Concentrându-se pe 33 de indivizi din seturile de date europene, echipa de cercetători a explorat ce factori intermediari ar putea influența legătura dintre starea de bine mintală și îmbătrânirea sănătoasă, incluzând alegerile de stil de viață, precum fumatul, comportamente individuale, precum utilizarea medicamentelor; aspecte fizice, precum masa musculară; și boli, precum diabetul și cancerul.

Aici intervine brânza. Dintre toți cei 33 de indivizi analizați, cei care au raportat că mănâncă mai multă brânză și fructe au avut tendința de a avea scoruri mai mari ale stării de bine mintale. Mai mult, consumul de brânză a avut un impact pozitiv de 3,67% asupra sănătății auto-evaluate și a duratei de viață, scrie Science Alert.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, fumatul a avut un impact negativ de 4,56% asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă, iar consumul de fructe a avut un impact pozitiv de 1,96%.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că timpul petrecut la televizor a fost factorul de stil de viață cu cel mai mare efect negativ asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă: un impact de 7,39%.

Brânza ne face fericiți dacă este consumată într-o dietă echilibrată

Puntea dintre sănătatea mentală și cea fizică este o muncă extrem de complexă și niciun studiu nu poate lua în considerare fiecare variabilă posibilă care ar putea avea o influență. Cu toate acestea, autorii cercetării actuale susțin că studiul lor este „meticulos și exhaustiv” în considerarea influențelor posibile, cel puțin printre cei de descendență europeană.

Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce brânza ne face fericiți și de ce ar putea avea o influență atât de mare asupra îmbătrânirii sănătoase, comparativ cu, să zicem, consumul de fructe.

Deși alimentele bogate în grăsimi sunt adesea considerate rele pentru sănătatea umană, studiile sugerează că, în mod moderat, consumul de grăsimi lactate poate reduce colesterolul, riscul de boli cardiovasculare și mortalitatea generală.

Produsele lactate cu grăsimi integrale, precum înghețata, sunt legate de o sănătate mintală mai slabă, dar unele tipuri de brânză pot fi diferite atunci când sunt consumate într-o dietă echilibrată.

Într-un studiu recent din Japonia, de exemplu, consumul mai mare de brânză a fost legat de o funcție cognitivă mai bună, iar alte cercetări sugerează că brânza poate activa căile dopaminice ale creierului, conducând la sentimente de plăcere.

Din aceste studii inițiale, pare că brânza poate fi benefică pentru minte și corp.

Studiul a fost publicat în Nature Human Behavior.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ

Cercetătorii folosesc genele organismului pentru a trata afecțiuni rare ale pielii

Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos

A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul