Într-un sistem stelar apropiat, o coliziune dintre doi asteroizi gigantici a fost epică, ridicând o cantitate cosmică de praf, iar Telescopul Spațial James Webb al NASA a fost pe fază pentru a fi martor la acest eveniment cataclismic.
O coliziune dintre doi asteroizi gigantici a avut loc în sistemul stelar Beta Pictoris, care se află la aproximativ 63 de ani-lumină distanță de Pământ.
Sistemul are doi giganți gazoși numiți Beta Pictoris b și c, conform unei declarații despre cercetare de la Universitatea Johns Hopkins (SUA).
Christine Chen, astronom al universității, a studiat acest sistem stelar pentru prima dată în 2004 și 2005, analizând datele în infraroșu de la Beta Pictoris capturate de Telescopul Spațial Spitzer. În acea perioadă, ea a observat doi nori mari de praf formați din silicați cristalini, care sunt particule comune pe Pământ și asociate cu stelele tinere și alte corpuri cosmice, conform universității.
Dar în 2023, Telescopul Webb a observat că tot acel praf, mai fin și mai mic decât polenul și având o greutate combinată de peste 100.000 de ori mai mare decât cea a asteroidului care a ucis dinozaurii, a dispărut.
Chen presupune acum că Spitzer a surprins urmările coliziunii dintre doi asteroizi uriași, dintre care cel puțin unul a fost transformat în praf, o coliziune cosmică, cu o scară și o ferocitate uluitoare, notează Futurism.
Chen a prezentat cercetarea despre Beta Pictoris la a 244-a întâlnire a American Astronomical Society la începutul lunii iunie, conform universității.
Ce este și mai interesant despre Beta Pictoris este că acest sistem stelar este foarte tânăr, având doar 20 de milioane de ani, comparativ cu cei 4,5 miliarde de ani ai venerabilului nostru sistem solar.
Fiind un sistem stelar încă tânăr, Beta Pictoris ne-ar putea oferi o privire asupra modului în care arătau primii ani ai sistemului nostru solar, conform cercetării lui Chen. Este într-o etapă în care au apărut giganții gazoși, în timp ce planetele stâncoase, precum Pământul, probabil se formează, iar asteroizii giganți încă se învârt în „zona planetelor terestre” a stelei.
„Întrebarea pe care încercăm să o punem în context este dacă acest întreg proces de formare a planetelor terestre și gigantice este comun sau rar și, chiar mai fundamental: sunt sistemele planetare precum Sistemul Solar atât de rare?”, a spus Kadin Worthen, doctorand în astrofizică la Johns Hopkins și coautor al studiului.
„Practic, încercăm să înțelegem cât de ciudați sau de obișnuiți suntem”, a concluzionat Worthen.
Perseverance „a cucerit” un nou teritoriu pe Marte! Unde a ajuns acum roverul?
Oamenii se întorc pe Lună. Și, pentru prima data în istorie, nu va mai fi vorba despre un american
Probleme pe Stația Spațială Internațională! NASA amână din nou întoarcerea capsulei Boeing Starliner