Ceasul intern al corpului poate stimula tratamentele împotriva cancerului, spun oamenii de știință

22 06. 2024, 13:00

Ritmul circadian al organismului nostru afectează totul, de la somnolență la metabolism – și ar putea, de asemenea, să influențeze eficiența anumitor tratamente împotriva cancerului, potrivit unor cercetări recente.

Inhibitorii de puncte de control sunt medicamente de imunoterapie care blochează legarea unor proteine cruciale la tumorile canceroase, ceea ce înseamnă că celulele T ale sistemului imunitar pot recunoaște și distruge mai ușor cancerul. În teorie, aceștia reprezintă o idee bună, mai ales că medicamentele sunt mai puțin toxice decât chimioterapia, însă oamenii de știință încearcă să găsească modalități de a crește impactul acestei abordări în practică.

În SUA, mai multe terapii cu inhibitori ai punctelor de control sunt în prezent aprobate pentru uz uman, dar, deși aceste medicamente pot trata o mare varietate de cancere, ele funcționează doar pentru unii pacienți.

Poate că ritmul circadian al unei persoane joacă un rol în acest rezultat.

În acest caz, o echipă de la Universitatea din California, Irvine (UC Irvine) a descoperit că, la modelele de șoareci de cancer colorectal, ciclul de 24 de ore al ceasului circadian a afectat atât puterea apărării puse în aplicare de tumori, cât și capacitatea inhibitorilor de puncte de control de a le combate.

Ceasul circadian al organismului nostru afectează totul

Mai mult, atunci când ritmul circadian a fost perturbat la șoareci, a fost redusă capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva cancerului. Acest lucru, împreună cu numeroase cercetări anterioare, sugerează că atât modificările stilului de viață, cât și perioadele de tratament ar putea fi utile în lupta împotriva cancerului.

„Înțelegerea exactă a modului în care perturbarea circadiană favorizează progresia bolii ar putea duce la modificarea comportamentului pentru a reduce riscul de cancer”, spune Selma Masri, chimist biolog la UC Irvine.

În cazul cancerului colorectal, tumorile canceroase produc ceea ce se numește celule imunosupresoare pentru a încerca să dezactiveze protecțiile sistemului imunitar al organismului. Prima constatare a studiului a fost că abundența acestor celule se schimbă în timp cu ritmurile circadiene.

În al doilea rând, a fost constatarea că perturbarea ceasului corporal a crescut și mai mult aceste celule, ajutând cancerul să progreseze. În al treilea rând, s-a constatat că tratamentele cu inhibitori ai punctelor de control au funcționat cel mai bine atunci când nivelul celulelor imunosupresoare era la apogeu.

Reglarea adecvată a ritmurilor circadiene, necesară pentru a suprima inflamația

Toate acestea contribuie la înțelegerea modului în care ritmurile circadiene ar putea fi utilizate pentru a oferi tratamentelor o șansă mai bună – deși vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege ceilalți factori în joc și pentru a confirma aceleași mecanisme biologice la oameni, scrie ScienceAlert.

„Am descoperit că reglarea adecvată a ritmurilor circadiene este necesară pentru a suprima inflamația și pentru a susține funcția imunitară de vârf”, spune Masri.

Oamenii de știință continuă să exploreze legăturile dintre ceasurile noastre corporale și funcțiile sistemului imunitar. Gestionarea sau optimizarea ritmurilor noastre circadiene a fost recent legată de îmbătrânirea biologică și de boala Alzheimer.

Știm, de asemenea, că viața modernă, de la munca în schimburi la iluminatul electric, interferează cu ritmurile noastre circadiene – și poate nu în bine, în ceea ce privește apărarea naturală a organismului nostru.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Immunology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților

A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul

Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată

Tratamentul mai puțin invaziv ar putea ajuta unii pacienți care suferă de cancer