Record mondial al panourilor solare, stabilit cu un „material miraculos”

20 06. 2024, 10:00

This browser does not support the video element.

A fost stabilit un nou record mondial al panourilor solare în ceea ce privește eficiența în conversia luminii în electricitate; cercetătorii susțin că acesta reprezintă un impuls uriaș pentru energia regenerabilă.

Cercetătorii de la Longi, cel mai mare producător de panouri solare din lume, au atins o eficiență de conversie a energiei de 34,6% utilizând o celulă solară tandem perovskit-siliciu, depășind recordul anterior cu 0,7%.

Noul record mondial al panourilor solare este, de asemenea, cu peste 7% mai eficient decât recordul pentru o celulă solară standard din siliciu, care se găsește în majoritatea panourilor solare comerciale.

A fost stabilit un nou record mondial al panourilor solare

Perovskitul a fost salutat drept un „material miraculos” datorită potențialului său de a îmbunătăți considerabil orice, de la baterii la telecomunicații și energie regenerabilă.

Panourile solare actuale din siliciu atingându-și limitele lor fizice, cercetătorii își îndreaptă acum atenția către celule tandem de nouă generație pentru a valorifica mai bine energia solară.

Celulele perovskit-siliciu au o limită teoretică de eficiență de 43%, mult peste limita de 29% a celulelor standard din siliciu, scrie The Independent.

Noul record îi urmează unei serii de descoperiri realizate de Longi, cu sediul în China, care a doborât recordul mondial de eficiență a celulelor solare de 16 ori în ultimii trei ani.

Recordul a fost anunțat la cea de-a 17-a ediție a International Solar Photovoltaic and Smart Energy Conference (SNEC) din Shanghai, China, alături de un nou acord „de referință” pentru a transforma energia globală prin parteneriatul cu firma saudită de energie ACWA Power.

„Materialul minune”

Compania a declarat într-un comunicat că a atins noul record prin „optimizarea procesului de depunere a peliculei subțiri a stratului de transport al electronilor, dezvoltarea și utilizarea materialelor cu eficiență ridicată pentru pasivizarea defectelor și proiectarea structurilor de pasivizare de înaltă calitate”.

Nu au fost oferite alte detalii, deși Longi este una dintre numeroasele companii care se află în proces de comercializare a tehnologiei.

În Marea Britanie, Oxford PV speră să onoreze primele comenzi ale clienților pentru celulele sale solare bazate pe perovskit în acest an, după ce a înființat o unitate de producție în Germania.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost creată planta care purifică aerul

Chinezii au folosit inseparabilitatea pentru motoare cuantice, în loc de combustibil

Cum a fost creat un „computer viu” cu 16 mini-creieri făcuți din țesut uman?

10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol