Astronomii au văzut pentru prima dată în timp real o gaură neagră masivă care s-a trezit în centrul unei galaxii

18 06. 2024, 15:00

This browser does not support the video element.

La finalul anului 2019, galaxia SDSS1335+0728 a început brusc să strălucească mai puternic ca niciodată. Iar pentru a afla de ce se întâmpla asta, astronomii au folosit date de la mai multe observatoare spațiale și terestre, inclusiv Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European de Sud (ESO), pentru a observa variațiile de luminozitate ale galaxiei.

Acum, într-un nou studiu, cercetătorii au dezvăluit că au fost martori la un fenomen nemaivăzut până atunci într-o galaxie, cel mai probabil cauzat de o gaură neagră masivă care se trezea în centrul său.

„Imaginați-vă că observați o galaxie îndepărtată de ani de zile, iar mereu a părut calmă și inactivă. Dintr-o dată, miezul său începe să strălucească dramatic, ca niciun alt eveniment văzut până atunci”, a povestit Paula Sánchez Sáez, astronom la ESO și autor principal al studiului acceptat pentru publicare în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Galaxia SDSS1335+0728 încă mai strălucește și astăzi

Asta s-a întâmplat cu SDSS1335+0728, galaxie inclusă acum în categoria celor cu „nucleu galactic activ” (AGN), o regiune compactă și luminată de o gaură neagră masivă.

Unele fenomene, cum ar fi exploziile supernova sau evenimentele de perturbare mareică, adică atunci când o stea se aproprie prea mult de o gaură neagră și este sfâșiată, pot face ca galaxiile să strălucească din senin. Dar aceste variații de lumină durează de obicei doar câteva zice sau sute de zile.

Galaxia SDSS1335+0728 încă mai strălucește și astăzi, la mai bine de patru ani de când a fost observată prima oară. Mai mult, variațiile observate în galaxie, aflată la 300 de milioane de ani-lumină depărtare în constelația Fecioara, nu seamănă cu nimic văzut până acum, astfel că astronomii înclină spre o altă explicație.

„Vedem în timp real cum o gaură neagră devine activă”

Cercetătorii au încercat să înțeleagă aceste variații de lumină cu ajutorul unei combinații de date din arhivă și noi observații de la mai multe instituții. Astfel, după ce au comparat datele, echipa a aflat că galaxia radiază acum mai multă lumină în ultraviolete, optică și infraroșu. Galaxia a început, de asemenea, să emită raze X în februarie 2024. „Aceste comportament este fără precedent”, a spus Sánchez.

„Cea mai clară explicație pentru acest fenomen este că vedem cum începe miezul galaxiei să fie activ. Dacă este așa, atunci această ar fi prima oară când vedem în timp real cum o gaură neagră devine activă”, a adăugat Lorena Hernández García, unul dintre autorii studiului.

„Acest proces nu a mai fost observat până acum”

Găurile negre masive, cu mase de peste sute de mii de ori mai mari decât cea a Soarelui, există în centrul galaxiilor, inclusiv Calea Lactee.

„Acești monștri uriași dorm de obicei și nu sunt vizibili în mod direct. În cazul SDSS1335+0728, am putut observa trezirea găurii negre masive, care a început brusc să se hrănească din gazul din jurul său, astfel devenind foarte luminoasă”, a precizat și Claudio Ricci, un alt autor al studiului anunțat de ESO.

„Acest proces nu a mai fost observat până acum”, a adăugat Hernández García.

Studiile anterioare au relatat despre galaxii care au devenit active după câțiva ani, dar aceasta este prima oară când procesul în sine, trezirea unei găuri negre, a fost observat în timp real.

„Așa ceva se poate întâmpla și cu Sgr A*”

„Așa ceva se poate întâmpla și cu Sgr A*, gaura neagră masivă din centrul galaxiei noastre”, deși nu este clar cât de posibil este să se întâmple, au mai precizat cercetătorii.

Mai sunt necesare observații pentru a exclude și alte explicații. O altă posibilitate este că vedem un eveniment de perturbare mareică, sau chiar un nou fenomen.

„Indiferent de natura variațiilor, galaxia oferă informații valoroase despre evoluția găurilor negre”, a mai spus Sánchez Sáez.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au detectat, în premieră, stele masive și magnetice dincolo de Calea Lactee

De ce se comportă ciudat stelele din centrul Căii Lactee? O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul!

Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului care ar putea susține viața

Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere