A fost descoperit rolul crucial al unei proteine în imunitatea organismului împotriva cancerului
Cercetătorii de la Universitatea din Turku, Finlanda, au descoperit o nouă funcție pentru o proteină existentă. Aceștia au descoperit că TIMP-1, o proteină cunoscută în mod tradițional pentru a preveni deteriorarea celulelor și țesuturilor organismului, joacă un rol esențial în apărarea sistemului imunitar împotriva cancerului.
Rezultatele studiului ar putea îmbunătăți eficiența actualelor imunoterapii împotriva cancerului.
Proteina TIMP-1 este produsă de celulele dendritice, care sunt responsabile de inițierea răspunsurilor imune și de stimularea capacității sistemului imunitar de a recunoaște și distruge celulele canceroase.
Proteina îmbunătățește imunitatea antitumorală prin autostimulare și prin activarea celulelor imunitare din jur. Prin urmare, creșterea expresiei TIMP-1 sau abordarea regulatorilor negativi ai acesteia în cazul tumorilor cu răspunsuri imune deficitare ar putea îmbunătăți eficacitatea imunoterapiilor actuale împotriva cancerului.
„Pentru pacienții cu deficit de expresie a TIMP-1, descoperirea noastră ajută la crearea unor inovații terapeutice raționale”, spune Carlos Rogerio Figueiredo, doctor și cercetător InFLAMES la Universitatea din Turku, scrie EurekAlert.
O proteină cunoscută pentru prevenirea deteriorării celulelor
Potrivit lui Figueiredo, noile descoperiri sunt relevante și pentru combaterea infecțiilor provocate de virusuri și bacterii, deoarece procesul face parte dintr-un mecanism universal care luptă împotriva microorganismelor și a cancerului într-un mod similar.
Studiul a folosit eșantioane din Biobanca finlandeză Auria pentru descoperiri de natură clinică, care au fost validate ulterior cu cele mai recente instrumente biochimice și imunologice pentru a propune o nouă viziune moleculară a modului în care organismul luptă împotriva cancerului.
„Cercetarea publicată arată cum funcționează în practică metoda translațională inversă. Cercetarea translațională tradițională începe, de obicei, cu descoperiri fundamentale de laborator, care sunt testate ulterior pe pacienți în cadrul unor studii clinice”, explică Figueiredo.
Noile descoperiri sunt relevante și pentru combaterea infecțiilor
„Abordarea translațională inversă, pe de altă parte, începe cu date din lumea reală provenite din eșantioane de pacienți pentru a ghida studiile de laborator focalizate, sporind astfel probabilitatea de succes atunci când sunt aplicate pe pacienți”.
Figueiredo conduce Grupul de cercetare în imuno-oncologie medicală (MIORG) de la Facultatea de Medicină a Universității din Turku, care este afiliat la Centrul de bioștiințe din Turku și este sprijinit de Consiliul de cercetare din Finlanda, InFLAMES Flagship, Fundația Sigrid Juselius și Fundația Jane și Aatos Erkko.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Genes & Immunity.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul
Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată
Cazurile noi de cancer de piele au atins un nivel record în Marea Britanie