Suplimentul alimentar care reduce agresivitatea cu până la 28%

18 06. 2024, 13:00

Păstrează-ți calmul și încearcă suplimentul alimentar care reduce agresivitatea. Acizii grași omega-3, disponibili sub formă de suplimente alimentare prin capsule de ulei de pește, despre care se consideră că ajută la starea de bine mintală și fizică, ar putea, de asemenea, reduce agresivitatea, conform unui nou studiu.

Aceste descoperiri nu sunt fără precedent: omega-3 a fost anterior asociat cu prevenirea schizofreniei, în timp ce agresivitatea și comportamentul antisocial se crede că ar putea deriva, parțial, dintr-o lipsă de nutriție. Ceea ce mâncăm poate influența chimia creierului nostru.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA) au continuat studiile anterioare mai mici privind efectele suplimentării cu omega-3 asupra agresivității. Meta-analiza lor a avut în vedere 29 de studii controlate randomizate, cu un total de 3.918 participanți.

Suplimentul alimentar care reduce agresivitatea: omega-3

În toate studiile, s-a găsit un efect modest dar notabil pe termen scurt despre suplimentul alimentar care reduce agresivitatea: o reducere de până la 28% a agresivității pe diverse variabile (inclusiv vârsta, sexul, diagnosticul medical și durata și doza tratamentului).

„Cred că a venit timpul să implementăm suplimentarea cu omega-3 pentru a reduce agresivitatea, indiferent dacă mediul este comunitatea, clinica sau sistemul de justiție penală”, spune neurocriminologul Adrian Raine.

Studiile incluse în cercetare, realizate între 1996 și 2024, au avut o durată medie de 16 săptămâni. Acestea au acoperit o varietate de demografii, de la copii cu vârsta de 16 ani și mai mici până la persoane în vârstă de 50-60 de ani.

Mai mult, reducerile agresivității au inclus atât agresivitatea reactivă (ca răspuns la provocare), cât și agresivitatea proactivă (comportament planificat în avans). Înainte de acest studiu, nu era clar dacă omega-3 ar putea influența aceste tipuri diferite de agresivitate, scrie Science Alert.

Deși vor fi necesare studii mai mari pe perioade mai lungi de timp pentru a stabili mai bine această relație, aceasta se adaugă la înțelegerea noastră despre modul în care pastilele de ulei de pește și omega-3 din ele ar putea fi benefice pentru creier.

Omega-3 „nu va rezolva problema violenței în societate, dar poate ajuta”

„Cel puțin, părinții care caută tratament pentru un copil agresiv ar trebui să știe că, pe lângă orice alt tratament pe care îl primește copilul lor, o porție sau două de pește în plus pe săptămână ar putea ajuta”, spune Raine.

Cercetătorii cred că ceva din modul în care omega-3 reduce inflamația și menține procesele vitale ale creierului în funcțiune ar putea ajuta la reglarea agresivității. Încă există multe întrebări fără răspuns, dar echipa sugerează că există suficiente dovezi pentru a investiga acest aspect mai departe.

Adăugând și studiile care arată că medicamentele derivate din ulei de pește pot ajuta la reducerea riscului de atacuri de cord fatale, accidente vasculare cerebrale și alte probleme de sănătate a inimii, se pare că există multe avantaje în adăugarea de omega-3 în dietă.

„Omega-3 nu este un leac magic care va rezolva complet problema violenței în societate. Dar poate ajuta? Pe baza acestor descoperiri, credem ferm că poate și ar trebui să acționăm în baza noilor cunoștințe pe care le avem”, spune Raine.

Cercetarea a fost publicată în revista Aggression and Violent Behavior.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”

Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?

Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată

Cum interacționează proteinele din lapte cu cofeina din espresso