Descoperire revoluționară: Scanerele cerebrale prezic demența cu 9 ani înainte de apariție

19 06. 2024, 20:00

Demența diagnosticată din timp înseamnă că avem mai mult timp pentru a lua măsuri de precauție și pentru a studia cu exactitate modul în care evoluează această afecțiune – iar o nouă metodă de predicție a unor afecțiuni precum boala Alzheimer promite o avertizare cu până la 9 ani înainte.

Metoda, dezvoltată de o echipă de la Universitatea Queen Mary din Londra, Marea Britanie, și de la Universitatea Monash din Australia, implică un model neurobiologic care analizează scanările cerebrale captate prin imagistică prin rezonanță magnetică funcțională, sau fMRI.

În cadrul testelor, modelul a avut o acuratețe de peste 80 la sută în ceea ce privește predicția dezvoltării demenței. Acest lucru are un potențial uriaș în ceea ce privește diagnosticarea timpurie și abordează, de asemenea, o altă provocare: numărul mare de persoane cu demență care nu sunt diagnosticate deloc.

„Prevederea persoanelor care vor face demență în viitor va fi vitală pentru dezvoltarea unor tratamente care pot preveni pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale care provoacă simptomele demenței”, spune neurologul Charles Marshall, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Modelul a avut o acuratețe de peste 80%

Mai exact, echipa a analizat o parte esențială a sistemului cerebral, numită rețeaua de moduri implicite (DMN). Aceasta este prima parte a creierului care este afectată de leziunile cauzate de boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, și joacă un rol esențial în conectarea diferitelor părți ale creierului pentru a ne menține gândurile în ordine.

Testul a inclus scanări ale creierului a 81 de persoane, care nu au fost diagnosticate la momentul respectiv, dar care ulterior au dezvoltat demență, precum și a 1.030 de persoane dintr-un grup de control.

Cu ajutorul modelului lor, echipa a reușit să detecteze semnele de demență în unele creiere cu până la nouă ani înainte. Scanările fMRI sunt ușor de administrat și durează doar câteva minute.

Pe lângă faptul că a atins o rată de acuratețe de 80 la sută, tehnica a putut, de asemenea, să prezică momentul în care va fi pus un diagnostic de demență, într-o marjă de doi ani. Toate aceste informații sunt extrem de utile și pot fi comparate cu alți factori de risc cunoscuți pentru demență, pentru a obține o imagine mai clară a persoanelor afectate de această boală și a modului în care apare, scrie ScienceAlert.

Echipa a reușit să detecteze demența

„Folosind aceste tehnici de analiză cu seturi mari de date, putem identifica persoanele cu risc ridicat de demență și, de asemenea, putem afla ce factori de risc din mediul înconjurător au împins aceste persoane într-o zonă de risc ridicat”, spune neurologul Samuel Ereira, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Un alt scenariu în care tehnica de analiză va fi utilă va fi în studiul persoanelor ale căror creiere prezintă semne de demență, dar care dezvoltă simptomele mult mai târziu. Înțelegerea motivelor pentru care se întâmplă acest lucru ar trebui să ne învețe mai multe despre modul în care această afecțiune progresează și cum ar putea fi încetinită.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Mental Health.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență

Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic

O aplicație pentru smartphone ar putea detecta demența în stadii incipiente

Proteinele ar putea prezice cine va dezvolta demență peste 10 ani