Efectul surprinzător al menstruației asupra performanțelor sportive

21 06. 2024, 12:00

Sportivele au timpi de reacție mai rapizi și fac mai puține greșeli în perioada ciclului menstrual – chiar dacă au impresia că performanța lor are de suferit, sugerează o nouă cercetare.

Studiul efectuat pe mai mult de 200 de sportive, condus de cercetătorii de la University College London, a încercat să înțeleagă de ce ratele de accidentare sunt mult mai mari la femeile sportive decât la bărbați.

Pe măsură ce popularitatea sporturilor feminine a crescut vertiginos, la fel au crescut și accidentările acestora, ceea ce a dus la numeroase dezbateri cu privire la motivele potențiale.

Hormonii reprezintă o diferență evidentă între persoanele care au un ciclu menstrual și cele care nu au sau care folosesc contracepție hormonală. Ce efect au acești hormoni pe măsură ce cresc și scad de-a lungul ciclului menstrual nu este clar, deși cercetările indică modificări ale funcției cerebrale care ar putea afecta în mod rezonabil performanța unei atlete – sau poate că o fac mai predispusă la accidentări.

În timp ce neurologii au fost curioși cu privire la aceste modificări lunare ale creierului, oamenii de știință din domeniul sportului au cercetat cu greu modul în care funcția cerebrală a sportivilor profesioniști este stimulată sau împiedicată de hormonii în schimbare și modul în care această fluctuație influențează riscul de accidentare, scrie ScienceAlert.

Sportivele au timpi de reacție mai buni

„Modificările în cogniția spațială ar putea, în teorie, să fie un factor de risc care contribuie la accidentare, în special în sporturile rapide care necesită o precizie de milisecunde în interacțiunile cu obiecte în mișcare”, explică Flaminia Ronca, cercetător în domeniul sportului la University College London, și colegii săi în lucrarea publicată.

Sportivele, de exemplu, raportează adesea că se simt neîndemânatice în preajma ovulației sau că performanțele lor se înrăutățesc în ultima parte a ciclului menstrual, faza luteală, și atunci când le vine ciclul. Dar studiile care au încercat să măsoare aceste efecte percepute nu au fost concludente, fiind posibil ca forța și puterea să atingă un maxim în jurul ovulației, iar rezistența să scadă în timpul menstruației.

Oamenii de știință din domeniul sportului s-au concentrat, de asemenea, în mare măsură asupra biomecanicii corpului feminin care ar putea explica ratele mai mari de accidentări în rândul femeilor atleți, în special rupturile ligamentelor încrucișate anterioare. Diferențele de tehnică, de antrenament și, din nou, de hormoni ar putea fi un factor în acest caz.

Este logic că schimbările hormonale ar putea slăbi ligamentele și tendoanele articulare, ducând la mai multe leziuni în anumite perioade ale lunii. Cu toate acestea, articulațiile slăbite nu explică alte tipuri de leziuni în afară de rupturile de ligament, cum ar fi contuziile și entorsele musculare, care apar, de asemenea, mai des în timpul anumitor faze menstruale.

Ratele de accidentare sunt mult mai mari la sportive

Astfel, Ronca și colegii săi au recrutat 241 de participanți pentru studiul lor, dintre care 96 de bărbați atleți, 105 atlete care aveau menstruație și 47 care au declarat că foloseau metode contraceptive.

Sportivii au fost supuși la o baterie de teste cognitive online, efectuate la două săptămâni distanță și concepute pentru a imita ceea ce trebuie să facă, de fapt, creierul sportivilor în timpul jocurilor: să gândească rapid, să reacționeze rapid, să proceseze informații spațiale și să rămână concentrați.

Studiul nu a putut explora diferențele individuale în ceea ce privește performanța cognitivă în funcție de fazele ciclului menstrual și s-a bazat pe faptul că femeile aflate la menstruație au raportat faza în care se aflau în ziua testului (două treimi dintre ele au folosit o aplicație de urmărire a menstruației).

Per ansamblu, sportivele care au avut menstruație au avut tendința de a avea performanțe mai slabe la sarcinile cognitive în faza foliculară târzie a ciclului lor, pe măsură ce se apropiau de ovulație, și în faza luteală târzie, chiar înainte de sângerare.

Dar performanța lor cognitivă a atins un vârf în timpul menstruației, și asta în ciuda faptului că aceste atlete se simțeau mai rău atunci când aveau menstruația și bănuiau că acest lucru avea un impact negativ asupra performanței lor.

Studiul a fost Neuropsychologia.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au descoperit, în premieră, schimbări la nivelul creierului în timpul menstruației

Viaţa unei femei din armata Coreei de Nord: Violurile sunt frecvente, iar din cauza condiţiilor drastice acestea încetează să mai aibă menstruaţie

Animalul pe care ar trebui să îl EVIŢI atunci când eşti la menstruaţie

1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale