Cercetătorii folosesc genele organismului pentru a trata afecțiuni rare ale pielii

16 06. 2024, 13:00

Cercetătorii de la Nagoya University Graduate School din Japonia au reușit să trateze cu succes bolile de piele. Acestea sunt ihtioza epidermolitice și ihtioza cu confetti.

Ei au obținut acest lucru prin transplantarea de piele sănătoasă din punct de vedere genetic în zonele inflamate. Deocamdată, transplantul de piele sănătoasă în zonele inflamate ar fi folosit mai ales ca opțiune de tratament pentru a aborda leziunile grave provocate de arsuri.

Acum, cercetătorii au aplicat această tehnică pentru a se asigura că afecțiunile pielii sunt vindecate. Se crede că această cercetare ar putea duce la o soluție nouă și eficientă pentru cei cu afecțiuni cutanate dificile.

Studiul notează că cele două afecțiuni sunt tulburări genetice care sunt extrem de rare. Acestea sunt cauzate, în principal, de mutații într-una dintre cele două gene care produc keratina din piele.

Pentru a menține integritatea pielii, keratina joacă un rol important. Dar aceste mutații pot forma adesea o piele fragilă, cu bășici și pete groase și solzoase. Aceste afecțiuni ale pielii au fost descoperite la un număr de pacienți. Aceștia prezentau însă și pete mari de piele sănătoasă în zonele afectate, scrie InterestingEngineering.

Transplantarea de piele sănătoasă în zonele inflamate

Numit recombinare somatică, acesta este un proces în care modificările genetice aleatorii perfecționează mutațiile. Acestea fac acest lucru prin modificarea genelor care cauzează această afecțiune a pielii. Ca urmare, pielea poate reveni acum la o stare sănătoasă.

Au existat rapoarte în trecut în care oamenii de știință au reușit să trateze un copil. Acesta suferea de o boală genetică rară a pielii. Ei au făcut acest lucru printr-un transplant de piele cultivată cu ajutorul unor celule stem modificate genetic, după cum a relatat CNN.

Conferențiarul Kana Tanahashi, profesorul Masashi Akiyama și profesorul asociat Takuya Takeich au condus cercetarea și și-au dat seama că pot folosi recombinările somatice pentru o nouă terapie.

Ei au încercat să facă grefe care se numesc „autogrefe epidermice cultivate” (CEA) care conțin corecții ale mutațiilor genetice pentru a da o piele sănătoasă. De asemenea, ei ar putea grefa aceste celule de piele corectate în mod natural în zonele afectate și ar putea controla izbucnirea acestor boli.

Cercetătorii au încercat să evalueze fezabilitatea transplantului de CEA. Acestea au fost obținute folosind keratinocite epidermice revergente -cele care nu au mutația keratinei- înapoi pe pacienți. Apoi, grefele au fost transplantate în leziunile descuamate ale pacienților.

Un proces în care modificările genetice perfecționează mutațiile

După o lună, doi dintre pacienți nu au mai avut recidive de ihtioză în întreaga zonă tratată. Al treilea nu a prezentat recidivă în mai mult de o treime (39,52%) din zona afectată.

Cu succes în zilele inițiale, la aproape 24 de săptămâni de la transplant, toți cei trei pacienți au prezentat o oarecare recurență a ihtiozei la nivelul zonelor de transplant. În final, cercetătorii au declarat că această tehnică ar putea fi folosită cel mai bine pentru a scăpa de simptome.

Acest lucru ar fi aplicabil în special în timpul condițiilor severe și, de asemenea, pentru a trata simptomele locale.

Acest lucru marchează o piatră de hotar în tratamentul ihtiozei. Astfel, în mod natural, mecanismele de corecție genetică ale organismului i-au determinat pe cercetători să prezinte un tratament nou și promițător.

Studiul a fost publicat în British Journal of Dermatology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cazurile noi de cancer de piele au atins un nivel record în Marea Britanie

Pacienții care au primit un vaccin împotriva cancerului de piele au avut o rată de supraviețuire de 96%

Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu

Consumul excesiv de zahăr îmbătrânește pielea