Astronauții NASA caută organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale

15 06. 2024, 17:00

Astronauții NASA Tracy Dyson și Matt Dominick au fost programați verifice organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale (ISS) în cursul zilei de joi (13 iunie).

Este vorba despre mostrele de organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale atașate acolo chiar de către cercetători.

Exteriorul stației spațiale îi este extrem de ostil vieții, cu temperaturi care fluctuează între 120 și -100 de grade Celsius. Și asta fără a menționa nivelurile extreme de radiație solară și lipsa unei atmosfere.

Pot rezista organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale?

Cu toate acestea, oamenii de știință au studiat de mult timp organisme „extremofile” care pot rezista în astfel de condiții, cum ar fi tardigradele, care sunt micro-animale cu opt picioare care s-au dovedit a supraviețui perioade lungi de timp în spațiul cosmic.

Bacteriile și microorganismele mai mici se descurcă chiar mai bine și pot rezista în aceste condiții extreme timp de ani întregi, după cum au arătat experimentele anterioare realizate în afara ISS, sugerând posibilitatea tentantă ca alte părți ale Sistemului Solar, cum ar fi Marte, să poată susține viața, notează Futurism.

Bacterii extremofile

Există șanse mari ca Dyson și Dominick să întâlnească din nou mostre care sunt încă pline de viață. De exemplu, într-o lucrare publicată în ianuarie, cercetătorii au descoperit că anumite specii de bacterii formatoare de spori și ciuperci, care au fost depuse pe vată atașată la tije metalice în exteriorul ISS, au supraviețuit după ce au fost expuse spațiului cosmic timp de doi ani.

„Principalii factori pentru supraviețuirea pe termen lung ar putea fi rezultatul deshidratării lor și al uscării parțiale (prin congelare) în vidul spațiului aproape de Pământ”, au sugerat cercetătorii în lucrare.

O lucrare din 2020 a unei echipe de cercetători japonezi a descoperit că o bacterie numită Deinococcus radiodurans a rezistat timp de trei ani în spațiul cosmic.

Pe scurt, există ample dovezi că microorganismele pot rezista la fluctuații extreme de temperatură, la lipsa unei atmosfere și la radiația solară.

Acum, cu ajutorul astronauților precum Dyson și Dominick, facem încă un pas spre înțelegerea modului în care acestea reușesc acest lucru și a posibilelor implicații pe care această abilitate le are asupra căutării noastre de viață extraterestră.

Vă recomandăm să citiți și:

Trei cercetători europeni cred că au descoperit cum am putea observa radiația Hawking

Soarele s-a dezlănțuit! Două erupții colosale au avut loc în mai puțin de 12 ore

Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte

Telescopul Webb a găsit cea mai îndepărtată galaxie observată până acum