Home » Știință » Panică pe Pământ după o înregistrare audio misterioasă cu Stația Spațială Internațională

Panică pe Pământ după o înregistrare audio misterioasă cu Stația Spațială Internațională

Sursa foto: AFP/NASA/Profimedia
Publicat: 13.06.2024

Un comandant de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) aflat în pericol în urma unui accident de decompresie și un medic de pe Pământ blocat în trafic în timp ce comunica instrucțiuni în direct printr-o transmisiune NASA. Fără îndoială, totul sună ca un scenariu de coșmar!

Din fericire, nu a fost vorba despre un scenariu real, ci o simulare transmisă din greșeală de către NASA. Deși oficialii agenției spațiale americane au negat la scurt timp vestea că ar exista o situație de urgență pe stația spațială, internauții și diverse organizații de presă au continuat să speculeze.

„Nu există nicio urgență la bordul Stației Spațiale Internaționale. La aproximativ 01:28 (ora României), o înregistrare audio a fost transmisă pe canalul live al NASA dintr-un canal audio de simulări de la sol care indica un membru al echipajului ce suferea efecte asociate cu un accident de decompresie. Această înregistrare audio a fost transmisă accidental dintr-o simulare în derulare în care membrii echipajului și echipele de la sol se antrenează pentru diverse scenarii în spațiu și nu este legată de o urgență reală”, a transmis NASA.

„Din păcate, prognosticul pentru comandant este… ”

În timpul înregistrării audio, care a durat în jur de opt minute pe canalele oficiale ale NASA, un specialist în medicina zborului poate fi auzit în timp ce redă instrucțiuni despre cum să fie îngrijit un astronaut care a suferit un accident de decompresie. Medicul recomandă respondenților să îl îmbrace în costumul de astronaut și să îi administreze oxigen pur, iar apoi oferă mai multe detalii despre un spital din Spania specializat în tratamentul hipobaric de urgență la care să fie transferat după revenirea pe Pământ prin amerizare.

„Din păcate, prognosticul pentru comandant este destul de fragil, aș spune eu”, declară medicul în timpul înregistrării. Specialistul mai spune că este încă la o oră distanță de centrul de control și este blocat în trafic, potrivit Space.com.

Un pericol major pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Accidentele de decompresie sunt un pericol major pentru astronauți în spațiu pentru că aceștia trăiesc într-un habitat presurizat înconjurați de mediul nemilos al spațiului cosmic. În timpul plimbărilor în spațiu, astronauții din costumele presurizate ies din Stația Spațială Internațională printr-o ecluză pe care trebuie să o depresurizeze înainte să deschidă o trapă exterioară.

Oficialii de la NASA au mai transmis că nu a existat niciun moment în care simularea a fost reală, iar echipajul actual de la bordul stației spațiale nu a făcut parte din exercițiul medical. Echipajul, care include trei cosmonauți ruși și șase astronauți NASA, dormeau la momentul transmisiunii.

Înregistrarea audio poate fi ascultată AICI!

Vă mai recomandăm să citiți și:

În sfârșit, lansare cu succes pentru Boeing și Starliner! Doi astronauți NASA, în drum spre Stația Spațială Internațională

Metalul a fost imprimat 3D, în premieră, pe Stația Spațială Internațională

Stația Spațială Internațională, tot mai aproape de sfârșit: au fost cei 25 de ani de activitate doar o risipă?

NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase