Alimentele ultraprocesate au fost asociate cu probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, iar un nou studiu sugerează că acestea ar putea contribui, de asemenea, la insomnia cronică la unele persoane.
Aceste alimente vizează orice produse alimentare care sunt puternic modificate pentru a le îmbunătăți gustul, pentru a le produce în masă sau pentru a le ajuta să dureze mai mult timp. Ele contrastează cu alimente precum fructele sau legumele, care vin în mare parte așa cum sunt.
Cercetătorii conduși de o echipă de la Universitatea Sorbona Paris Nord din Franța au analizat datele colectate de la 38.570 de adulți în cadrul proiectului de cercetare NutriNet-Santé, cartografiind informațiile despre alimentație în raport cu variabilele legate de somn, scrie ScienceAlert.
„Într-o perioadă în care din ce în ce mai multe alimente sunt foarte procesate, iar tulburările de somn sunt foarte răspândite, este important să evaluăm dacă dieta ar putea contribui la un somn nefavorabil sau de bună calitate”, spune Marie-Pierre St-Onge, cercetător în domeniul nutriției și somnului la Universitatea Columbia din SUA.
St-Onge și colegii săi au descoperit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între un consum mai mare de alimente ultraprocesate și un risc crescut de insomnie cronică, după ce au fost luați în considerare factorii sociodemografici, stilul de viață, calitatea alimentației și sănătatea mintală.
În general, participanții la studiu au obținut 16 la sută din energia zilnică din aceste alimente, în timp ce 19,4 la sută din cohortă au raportat simptome de insomnie cronică – iar acest grup a avut tendința de a avea mai multe alimente ultraprocesate în aportul lor alimentar.
Datele au arătat, de asemenea, o asociere ușor mai puternică la bărbați.
Studiul a evaluat doar un singur moment în timp și s-a bazat pe auto-raportare, dar numărul mare de persoane implicate sugerează că aceasta este o legătură care merită investigată în viitor.
„Este important de reținut că analizele noastre au fost de natură transversală și observațională, iar noi nu am evaluat asocierea longitudinală”, spune epidemiologul Pauline Duquenne de la Universitatea Sorbona Paris Nord.
„Deși datele nu stabilesc cauzalitatea, studiul nostru este primul de acest tip și contribuie la cunoștințele existente despre alimentele ultraprocesate”.
Având în vedere cercetările anterioare pe care le-am văzut și legăturile bine stabilite între alimentație și somn, poate că nu este surprinzător faptul că alimentele ultraprocesate ar putea avea un impact asupra corpului nostru în ceea ce privește riscul de insomnie cronică.
Unii dintre aceiași cercetători au găsit anterior o asociere între dieta mediteraneană și un risc mai mic de insomnie, astfel încât acest nou studiu pare să prezinte cealaltă parte a relației.
Nu este însă clar de ce ar putea exista această relație. Asocierea alimentelor ultraprocesate cu creșterea în greutate este mai ușoară, din cauza conținutului ridicat de calorii, dar vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege cum ar putea aceste alimente să influențeze somnul.
Cercetarea a fost publicată în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Băuturile energizante, asociate cu un somn mai prost și chiar insomnie
Obiceiul des întâlnit care agravează insomnia
Cei care suferă de insomnie au un risc mai mare de a dezvolta probleme cognitive