Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos

16 06. 2024, 12:00

Două persoane diagnosticate cu Alzheimer susțin că au reușit să învingă boala prin schimbări simple ale stilului de viață.

În ultimii zece ani, demența și Alzheimer au fost principalele cauze de deces în Marea Britanie, reprezentând 11,4% din decesele din 2022. Deși noile medicamente pot reduce progresia bolii, apar tot mai multe dovezi că ceva la fel de simplu ca integrarea unui stil de viață sănătos poate „inversa” simptomele Alzheimer.

Boala Alzheimer poate fi împărțită în două subgrupe, familială și sporadică. Doar 5 la sută dintre pacienții cu Alzheimer sunt familiali, moșteniți, iar 95 la sută dintre pacienții cu Alzheimer sunt sporadici, datorită factorilor de risc de mediu, stil de viață și genetici. În consecință, cea mai eficientă tactică de abordare a Alzheimer-ului este prevenția și un stil de viață sănătos. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să studieze factorii de risc asociați cu Alzheimer.

Doi bolnavi de Alzheimer, Cici Zerbe și Simon Nicholls, susțin că au învins boala mortală cu ajutorul unor schimbări simple ale stilului de viață. Cei doi și-au detaliat călătoria în documentarul CNN „Ultimul bolnav de Alzheimer”.

Zerbe a experimentat o inversare a simptomelor după ce a participat la un studiu clinic în SUA. Studiul explorează efectele schimbărilor intensive ale stilului de viață asupra tulburărilor cognitive ușoare sau a demenței timpurii cauzate de boala Alzheimer. Studiul nu a fost încă publicat.

Modificările stilului de viață includ trecerea la o dietă bazată pe plante, exerciții fizice regulate, sesiuni de sprijin de grup, yoga și meditație. Zerbe a declarat că se simte „mult mai bine” decât se simțea înainte de a lua parte la studiu, în urmă cu cinci ani, când a fost diagnosticată cu această boală.

Secretul care poate „inversa” simptomele Alzheimer?

Simon Nicholls, în vârstă de 55 de ani, este o altă persoană cu Alzheimer care apare în documentarul CNN și care a luat parte la studiu. Nicholls este purtător a două copii ale unei variante genetice numite ApoE4, despre care se știe că majorează semnificativ riscul de Alzheimer. Cu toate acestea, după ce a adoptat schimbări sănătoase în stilul de viață, Nicholls a observat îmbunătățiri remarcabile ale simptomelor sale.

Aproximativ 25 la sută din populație poartă cel puțin o copie a variantei genei ApoE4 (numită alelă), iar 5 la sută poartă două copii. Purtarea unei alele ApoE4 este asociată cu un risc de trei până la patru ori mai mare de a dezvolta Alzheimer. Purtarea a două copii crește riscul de până la 12 ori, ceea ce îl face cel mai mare factor de risc genetic pentru Alzheimer.

Aceste statistici amplifică natura remarcabilă și demnă de luat în seamă a reușitei lui Nicholls de a inversa simptomele bolii Alzheimer, pur și simplu prin alegerea stilului său de viață. Biomarkerii săi pentru Alzheimer au dispărut în 14 luni, ceea ce este considerabil mai eficient decât majoritatea tratamentelor pentru Alzheimer.

Nicholls a evidențiat activitatea fizică și schimbările de dietă ca fiind esențiale pentru călătoria sa. La început, i s-a prescris tirzepatidă, un medicament conceput pentru a suprima pofta de mâncare prin reglarea nivelului de zahăr din sânge, scrie ScienceAlert.

De asemenea, a încorporat exerciții fizice regulate, inclusiv antrenamente de forță de trei ori pe săptămână, mersul pe jos 10.000 de pași zilnic și jogging sau ciclism în fiecare dimineață.

Un potențial indicator al bolii Alzheimer

Bolile cardiovasculare reprezintă un factor de risc major și un potențial predictor viitor al bolii Alzheimer. Legătura dintre inimă și creier este crucială pentru a furniza celulelor cerebrale energie și oxigen prin intermediul fluxului sanguin cerebral.

Astfel, o sănătate cardiacă precară ar putea crește riscul de Alzheimer, deoarece celulele creierului primesc mai puțină energie pentru a funcționa. Acest lucru explică de ce îmbunătățirea sănătății cardiace a lui Nicholls și creșterea activității cardiovasculare au ameliorat simptomele sale.

De asemenea, a aplicat schimbări în regimul alimentar – eliminând zahărul, alcoolul și alimentele procesate – și a adoptat dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană este bogată în antioxidanți, care protejează celulele creierului de deteriorare, iar cercetările sugerează că nutrienții obținuți prin această dietă ajută la menținerea memoriei și a abilităților cognitive. Un studiu recent de amploare efectuat pe 60.000 de britanici a arătat că aderarea la o dietă mediteraneană scade riscul de demență cu 23%.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer

Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson

A fost descoperit motivul pentru care boala Alzheimer este mai frecventă la femei